۲۰۲۱ اولین سالی بود که تولید رسمی این کارخانه ژاپنی بیشتر از جنرال امریکن موتورز بود. در اینجا چند نکته مهم وجود دارد که باید در نظر داشت:
ادویه های تک با کیفیت در محصولات تویوتا
افزایش «کمیت» تولید محصول در کارخانه های تویوتا (https://t.me/solseghalam/1198) مترادف با «افت کیفیت» نیست و این یک نکته کلیدی است. خانواده تویوتا / گروه تویوتا بر اساس “کیفیت” شکل گرفته است و این موقعیت جدید در خور توجه است زیرا گروه تویوتا قادر به حفظ کیفیت و کار کمتر رقابتی خود است.
دو – دسترسی تویوتا و ماسالا به منابع اولیه
تویوتا از نظر “کمیت” اینجا خود تولید خود را افزایش می دهد که تقریباً هیچ یک از منابع اولیه تولید محصول (در خود ژاپن) در دسترس نیست!
در ژاپن نه سنگ آهن وجود دارد، نه گاز و نه برق ارزان. هیچ یک.
همه پارامترهای اولیه برای تولید محصول در تیراژ بالا در ژاپن موجود نیست. سنگ آهن باید با «کشتی» (!) از استرالیا حمل شود. مهم ترین جزء تولید انرژی (یعنی برق) در ژاپن با چالش های جدی مواجه است.
برخلاف کشورهای اروپایی یا آمریکا که دسترسی به «انرژی هستهای» امکانپذیر است، با توجه به زلزله ژاپن، گسترش نیروگاههای هستهای یک «خطر» تلقی میشود و به همین دلیل ژاپنیها حتی در «تولید برق» با محدودیتهایی … ملاحظات، تقابل بود / است.
برق و فولاد دو جزء کلیدی در تولید محصولات صنعتی هستند. تویوتا نه از نظر کیفیت و نه از نظر «دسترسی» به منابع اولیه، کمیت را افزایش داده است! و این یعنی معجزه (https://t.me/solseghalam/790).
سه – تویوتا و منابع انسانی
جنرال موتورز به طیف وسیعی از منابع اولیه در ایالات متحده دسترسی دارد. حتی مدیران جنرال موتورز به بهترین استعدادهای هندی، چینی، ترکی، ایرانی، مصری و… دسترسی دارند در حالی که مدیران تویوتا (عمدتا) فقط به زبان ژاپنی دسترسی دارند تویوتا یک گروه اقتصادی است.
در صندوق پستی مدیران منابع انسانی جنرال موتورز، ایمیل های روزانه توسط فارغ التحصیلان دانشگاه های استنفورد، ام آی تی، برکلی، میشیگان و … دریافت می شود. ایمیل های افراد با ملیت های مختلف. با این حال، یافتن یک “مدیر ارشد غیر ژاپنی” در تویوتا ممکن است (شاید غیرممکن).
چه طور ممکنه؟
برای کسانی از شما که عادت دارید همه چیز را به روشی مستقیم و سرراست تجزیه و تحلیل کنید، نمی توانید به این سوال پاسخ دهید.
پاسخ این سوال کوتاه، واضح و خطی نیست. جواب این سؤال شرط و قبول آن «عارضه» است. اگر جواب آسان بود، نیسان تویوتا بود. حتی هوندا (https://t.me/solseghalam/1321) (که از نظر کمیت/کیفیت بارها به تویوتا نزدیک شده است) نیز مد نظر است.
گروه تویوتا یک جعبه مستقل است. «ساختارهایی» که شرکت (تویوتا) را بر اساس آن تشکیل می دهد، اصلاً مشخص نیست.
پیچیدگی بر اساس فرآیند ثبت اختراعات، تحقیق و توسعه … و اساساً «هنر» است. اما غیر از آن، بر ساختارهای «روابط انسانی» استوار است.
مولوی دربیتی گوید:
نقشه ای که روی آن زندگی می کند
بیننده پیدا شد /
هر دست و صورت را بخورید (!)
چون شیخ ذالنون آمد
استعاره و تعبیر مولانا که می فرماید: «کسی که روی دست و زانو نشسته که «غیرت» دنبل است، در این بحث صحیح است. اگر قرار بود «نقش» و علت ایجاد و مشخص شود، «فورد» یا «شورولت» هم می تواند تویوتا باشد.
تویوتا و موضوع حقوق و مزایا
یکی از موضوعات مهم در طراحی ساختارهای سازمانی و مسائل عمده اقتصادی، موضوع حقوق مدیران است. مدل ژاپنی در این بحث با مدل آمریکایی کاملا متفاوت است. پیش از این در یادداشت آمده بود که حقوق خانم مری بارا، مدیرکل موتورز (https://t.me/solseghalam/1495) برابر با 250 حق ساده یک مهندس در همین مجموعه است. و این چیزی است که در مدل ژاپنی (طراحی سازمان) اصیل و جاودانه قابل قبول نیست (https://t.me/solseghalam/1540)
(مدل آمریکایی را به ناظم تحویل می دهد)
پیشنهاد تاکتیکی
موفقیت تویوتا در بحث کمیت و کیفیت بر اساس طراحی مدل سازمانی (بدون کپی برداری) و در نظر گرفتن «محدودیت های» ژاپن است. جلال آل احمد در مقاله خود درباره گاندی می گوید: تویوتا از نردبان ضعیف تر نیست که بالاتر از نردبان محدودیت است. مدیران ژاپنی در قلب رقیب آمریکایی، کارخانه ای راه اندازی کردند و با بخش تولید در ایالت کنتاکی (https://t.me/solseghalam/1198) توانستند رقیب را شکست دهند.
نه با شعار، بلکه در عمل.
* محقق مرکز مطالعات زلزله در دانشگاه برکلی