مهمترین علایم کمبود ویتامین B۱۲ در بدن
ویتامین B12 یک ماده مغذی ضروری است که همه ما برای انجام صحیح آن در سنتز DNA، تولید انرژی و عملکرد سالم سیستم عصبی مرکزی به آن نیاز داریم.
به گزارش تیتر نیوز، اسرائیل افزود: اگرچه این ویتامین در بسیاری از منابع غذایی یافت می شود، اما کمبود آن نسبتا شایع است. این اغلب به دلیل مصرف محدود غذاهای غنی از این ویتامین، سوء جذب، برخی شرایط پزشکی یا استفاده از داروهایی است که سطح سرمی B12 را کاهش می دهند.
بر اساس مقاله مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی، در واقع، حدود 20 درصد از افراد بالای 60 سال در ایالات متحده و بریتانیا دچار کمبود ویتامین هستند.
طبق منابع علمی، سطوح B12 300 pg/ml نرمال در نظر گرفته می شود که از 200 تا 300 و پایین تا کمتر از 200 متغیر است.
از آنجایی که با افزایش سن توانایی جذب ویتامین B12 از غذا کاهش می یابد، این کمبود در بزرگسالان بیشتر دیده می شود. البته این بدان معنا نیست که کودکان خردسال و بزرگسالان از جمله زنان باردار یا شیرده به هیچ وجه کمبود B12 ندارند.
متأسفانه، کمبود B12 اغلب نادیده گرفته می شود و گاهی اوقات به اشتباه تشخیص داده می شود. بخش بزرگی از این مشکل به دلیل آزمایشات آزمایشگاهی ناکافی است. علاوه بر این، علائم معمولا به کمبود ویتامین B12 محدود نمی شود.
اگر به کمبود B12 مشکوک هستید، مهم است که با یک متخصص مراقبت های بهداشتی برای توضیح علائم در صورت لزوم مشورت کنید.
در اینجا برخی از شایع ترین علائم گزارش شده کمبود B12 آورده شده است:
احساس خستگی
اگر شما نیز کمبود B12 دارید، احتمالاً در اولین نشانه مشکل احساس خستگی خواهید کرد.
سلول های بدن برای عملکرد مناسب به B12 نیاز دارند. سطوح ناکافی این ویتامین می تواند تولید طبیعی گلبول های قرمز خون را کاهش دهد و باعث اختلال بیشتر در رساندن اکسیژن به بافت ها شود.
از طرف دیگر، کمبود B12 یا فولات می تواند باعث کم خونی مگالوبلاستیک شود. این وضعیت می تواند منجر به سلول های خونی بزرگ، غیر طبیعی و ناخالص و همچنین تضعیف سنتز DNA شود. زمانی که بدن سلول های خونی سالم کافی برای حمل اکسیژن به بافت ها نداشته باشد، احساس ضعف و خستگی بیشتر می شود.
پوست قرمز یا زرد
یکی دیگر از علائمی که می تواند نشان دهنده کمبود B12 باشد، رنگ پوست یا زردی است.
مانند کم خونی ناشی از فقر آهن، کم خونی کمبود B12 می تواند پوست شما را به دلیل کمبود سلول های خونی در بدن شما لکه دار کند تا کاملا بالغ و سالم باشد.
یکی دیگر از عوارض کمبود B12 زردی است که باعث زرد شدن پوست و سفیدی چشم می شود. این رنگ به دلیل سطوح بالای بیلی روبین ایجاد می شود. یک محصول اضافی تولید شده توسط بدن سلول ها را با خون تجزیه می کند.
سردرد
کمبود B12 می تواند منجر به اختلالات عصبی مانند سردرد شود.
در واقع، سردرد یکی از شایع ترین علائم گزارش شده کمبود B12 در بزرگسالان و کودکان است. برخی از مطالعات نشان داده اند که تجربه انواع خاصی از سردرد بیشتر با سطوح پایین B12 مرتبط است.
بر اساس مطالعهای در سال ۲۰۱۹ روی ۱۴۰ شرکتکننده که نیمی از آنها میگرن داشتند، سطح B12 خون در میگرن بهطور قابلتوجهی کمتر از شرکتکنندگان بدون سابقه میگرن بود.
این مطالعه همچنین نشان داد که افرادی که سطح B12 بالایی داشتند 80 درصد کمتر از افرادی که سطح B12 پایینتری داشتند مهاجرت کردند. تحقیق در مورد اینکه آیا درمان B12 علائم سردرد میگرنی را بهبود می بخشد یا خیر.
افسردگی
ویتامین B12 یکی از مهمترین عوامل در عملکرد صحیح سیستم عصبی مرکزی است. بنابراین، کمبود این مواد مغذی می تواند بر سلامت روان ما تأثیر بگذارد.
به طور خاص، کمبود B12 با خطر بیشتر افسردگی مرتبط است.
سطوح پایین B12 می تواند سطح اسیدهای آمینه حاوی گوگرد به نام هموسیستئین را افزایش دهد. این تغییر ممکن است با افزایش استرس اکسیداتیو، آسیب DNA و افزایش مرگ سلولی در بدن منجر به ایجاد و پیشرفت اضطراب شود.
یک مطالعه در سال 2020 با 132 کودک و نوجوان داوطلب انجام شد که از این تعداد 89 نفر افسرده و 43 نفر سالم بودند. مشخص شد که شرکتکنندگان افسرده نسبت به شرکتکنندگان غیرافسرده سطوح B12 پایینتر و سطح هموسیستئین بالاتری داشتند.
سایر علائم رایج عبارتند از:
– مشکلات گوارشی
مشکل در تمرکز و اختلالات روانی
درد و التهاب در دهان و زبان
– بی حسی در دست ها و پاها
– درد عضلانی
– عدم هماهنگی بین اعضا
اختلالات ارگانیک
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، مهم است که با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. به خصوص اگر:
از یک رژیم غذایی محدود مانند رژیم گیاهخواری پیروی کنید
– شما بالای 60 سال سن دارید
آیا باردار هستید یا شیردهی؟
شما بیماری خاصی دارید که می تواند سطح B12 شما را کاهش دهد
آیا از داروهای کاهش دهنده B12 مانند متفورمین یا مهارکننده های پمپ پروتون استفاده می کنید؟
انتهای پیام/