روایتی از روستای بدون «حصار» ایران/ اینجا میان ابرها غوطهور است – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری آنلاین – گروه آستانه: برای رسیدن به «سنگ شکن» باید از یک جاده 2 کیلومتری خرم آباد عبور کنید و در قسمت پاپی به قلب «کشور» بروید، روستایی که هر آنچه را که در مورد طبیعت و تاریخ لازم است به شما ارائه می دهد.
این روستای پالکانی است که به خاطر خود یکی دیگر از چشم اندازهای زیبایی در غرب ایران است.
از پشت بام به آن طرف و از خانه های دیگر به خانه های دیگر، مسیر کوتاهی برای عبور از حصار و دیوار وجود دارد بدون اینکه بتوان رد همسایه ها و خانواده را پیدا کرد.
روستای باکار در دل دره
در واقع روستای سنگ تراشی مرکز «کشور» هند بوده است و خدمات آموزشی، بهداشتی و تعاونی این روستا در این روستا واقع شده است، در محل روستا، جریان دائمی حیات و انرژی و نشاط در بافت.
در عین حال مرکز سنگ تراشی در مجاورت جاده اصلی بوده و راه اصلی نیز از این مرکز می گذرد.
عطا حسن پور کارشناس فرهنگی میراث فرهنگی بابیان اینکه نام وی در دوره پهلوی اول در این روستا ذکر شده است، خاطرنشان می کند: نام باستانی این روستا، ای و شاه، دو کیلومتر با محل فعلی روستا فاصله داشته است، اما زمانی که معماران می خواهند با عبور از دره رهناهان از میدان های مین دنبل عبور می کنند و این روستا به روستایی محلی برای سنگ تراشی و ساخت جاده و مترو تبدیل می شود.
وی در گفتگو با خبرنگاران بابیان اینکه صنعتگران زمان که در جاده های اطراف روستاها به ویژه در روستاها کار می کنند و برای راهسازی به این سنت ادامه می دهند، گفت: این معادن خانه های سنگی می سازند و روستای واقعی شکل می گیرد. مانند «سنگتراشی» و مردم از روستا به روستای «ای شاه» کوچ میکنند.
روستایی با خانه های پالکانی
حسن پور بابیان اینکه امروز جزئی از سنگ تراشی روستاها، مقصد میراث فرهنگی، توپوگرافی خاص و بنای منزلی شده است که به صورت پلک در یک لحظه تیز شده است. :
وی در ادامه می گوید: مقاصد در یک مسیر است و همه اهالی روستا با هم مهربان هستند و در این روستا دیوار و حصاری وجود ندارد.
این کارشناس میراث فرهنگی بابیان اینکه درختان بلوط چند ساله در داخل روستا دارد، ادامه می دهد: این درختان قبل از سکونت انسان در این روستا بوده و احتمالاً حدود 5 سال دوام آورده و ارتفاع آن بسیار بلند و کوتاه است.
بیرون آمدن از محوطه های تاریخی دیلسنگ ترشان
اگرچه بخشی از شهرت سنگتراشان به دلیل ساختار خانه های پالکانی است، اما در همایش های علمی این جهان با کشف محوطه ای از پیش از تاریخ در تاریخ سال نهم، می دانیم که دیار کشف کرد.
وی در گفتگو با آنلاین می گوید: در سال هشتم تلاش باستان شناسی در این منطقه آغاز شد و تا سال ششم تلاش های مستمری انجام شد.
حسن پور ادامه می دهد: فصل آخر کوشال نشان می دهد که بقایای این مجموعه، معبدی با اهمیت تاریخی مربوط به سه هزار سال پیش و مورد استفاده مردم منطقه و عشایر کوچ بوده است.
این کارشناس فرهنگی لرستان بابیان اینکه این معبد یکی از مهم ترین راه های استان لرستان به شمار می رود، می افزاید: در داخل این دور سنگچین پیدا شده است.
روستا ثابت کرد که اربابان ارتباط بسیار زیادی با لرستان دارند
حسن پور بابیان اینکه اهمیت این محوطه تاریخی به این دلیل است که برای اولین بار در تاریخ لرستانی سبک و سیاقی از این محوطه به وجود آمده است.
وی در ادامه می گوید: در گذشته سنگ تراشی ها رگ حیات استادان زندگی ثابت شده است.
این کارشناس میراث فرهنگی لرستان بابیان اینکه مقالات ملی و بین المللی زیادی از روستای سنگ تراشان منتشر شده است، می گوید: در آینده این کتاب در این روستا منتشر و به تمام دنیا معرفی خواهد شد.
کشف اشیای «مینیاتوری» در چند سانتی متری دل محوطه تاریخی
حسن پور بابیان اینکه اشیای کشف شده در این روستا از ویژگی سنگ تراشی خاصی برخوردار است، اضافه کرد: نمونه ای از اشیای کشف شده در این روستا تفرج «مینیاتوری» لرستان است که منحصراً در این محوطه و همچنین برخی از کرات آسمانی بوده است. سر تبرهای کوچک حدود هفت سانتیمتر، پیکرههای انسان و حیوان حدود پنج سانتیمتر، پیکرههای دوبعدی زن و مرد و مینیاتورهای کوچک حدود شش تا هفت سانتیمتر است.
وی در ادامه می گوید: محوطه تاریخی روستای سنگ تراشان مربوط به دوران عصر آهن یعنی دو و سه هزار سال قبل از میلاد مسیح است.
جنگل و رودخانه طغیان شده که این دره تاریخی را تشکیل می دهند
میراث فرهنگی شهرستان بابیان اینکه جنگل ها بسیار شلوغ است، چشم ها بسیار زیباست، در ادامه داستان آمده است: دو آبشار دائمی بزرگ ورک، ناوجیان و یک آبشار فصلی به نام اوتی نیز وجود دارد.
حسن پور همچنین به گناهان حیوانات این منطقه اشاره می کند و ادامه می دهد: چاه اصلی سنجاب کوهی نیز در این منطقه حک شده بود که اگر صبح زود و غروب آفتاب در این منطقه بود، این سنجبه را در این منطقه می دید.
غار را با پلهها و سالنهای بزرگ کشف کنید
وی همچنین به یکی دیگر از جاذبه های طبیعی در دره غار باستانی اشاره می کند و آن را لمس می کند.
میراث فرهنگی لرستان همچنین به وجود کوه های سرخ سرخ هشتاد و پنج وجهی دو بانده، کوه بزرگ «جی لینگ» در دره جنوبی کشور اشاره می کند و همچنین می گوید: «کوه های کالا». کوههای «اوتی» با ارتفاع حدود 5 متر در پایینترین نقطه دره و بلندترین ارتفاع آن بین دو هزار تا دو متر است.
«اسفند چینی» زنان به سنگ تراشی مشغولند
حسن پور ویجاگی دیگر روستاهای سنگ تراشان را گذرگاه عشایر کوچ عنوان کرده که همه ساله از اوایل پاییز و بهار به سمت این منطقه به سمت خوزستان حرکت می کنند و می افزاید: کوچ عشایر نیز جاذبه گردشگری بسیار زیبایی در این منطقه دارد.
از آداب و رسوم روستا به «اسفند چینی» نیز یاد می کنند که روزگاری زنان اسفندی را از چشمانشان دور می کرد و به یاد می آورند: سنت شکسته است.
این کارشناس میراث فرهنگی لرستان بابیان اینکه یکی از زیباترین دره های استان ایران و ایران محسوب می شود، می افزاید: همچنین وجود سراب هایی بر روی آب مانند «گل ما»، «اسبی آئو» “وارک” و “بین گلو” جاذبه های طبیعی دیگری نیز در این منطقه وجود دارد.