برای حذف نویز میکروفون چکار کنیم؟

نکات مقدماتی برای ضبط صدای شفاف

پیش از آن که به بررسی قابلیت های نرم افزار و نکات خرید رینگ لایت بپردازیم، باید با برخی رویه های مقدماتی برای ضبط صدای شفاف آشنا باشیم. در ادامه برخی نمونه های این موارد ارائه شده اند:

برای حذف نویز میکروفون چکار کنیم؟
  • از هدفون استفاده کنید. اگر میکروفون شما از اسپیکرهای رایانه نویز می گیرد، می توانید با استفاده از هدفون این اکو را حذف کنید.
  • از میکروفون یا هدست اختصاصی استفاده کنید. بسیاری از لپ تاپ ها میکروفون های داخلی با کیفیت کاملاً پایینی دارند. بدیهی است که همین میکروفون ها در نهایت کار می کنند، اما در مورد کیفیت آن ها نمی توان چیز زیادی گفت. با استفاده از یک میکروفون یا هدست اختصاصی و اتصال آن به رایانه می توانید کیفیت ضبط صدای خود را بسیار بالا ببرید.
  • منبع نویز پس زمینه را حذف کرده یا از ان دور شوید. پنجره ها را ببندید، از منابع تهویه هوا دوری کنید، به اتاق های با سروصدای کمتر بروید، اپلیکیشن هایی که موجب به کار افتادن فن لپ تاپ می شوند را ببندید، میکروفون خود را از دهانتان دور کنید تا صدای نفس هایتان در صدای ضبط شده بازتاب نیابد و به طور کلی در مورد روش های اجتناب از نویز تامل کنید. کیبورد مکانیکی پر سر و صدای خود را با کیبورد کم صداتری عوض کنید. همچنین روی روش های عدم تولید صدا در زمانی که صحبت نمی کنید، تمرکز نمایید.

فعال سازی کاهش نویز پس زمینه میکروفون در ویندوز

ویندوز 10 همانند ویندوز 7 و نسخه های قبل تر برخی گزینه های میکروفون دارد که به کاهش نویز پس زمینه میکروفون کمک می کنند. گزینه دقیق موجود به سخت افزار صدا در رایانه و درایورهای صدای سازنده بستگی دارد. این گزینه ها در کنترل پنل سنتی قرار دارند و در اپلیکیشن جدید Settings آن ها را نمی بینید. برای یافتن این گزینه ها، کنترل پنل را از منوی استارت باز کنید و به منوی Hardware and Sound > Sound بروید.

روی زبانه Recording در پنجره دوم کلیک کنید، دستگاه میکروفون خود را انتخاب کرده و روی Properties کلیک کنید.

روی زبانه Levels کلیک کنید. اگر با نویز پس زمینه مواجه هستید، تلاش کنید از گزینه Microphone Boost استفاده کنید. برای نمونه بهره گیری از 10.0+ dB به جای 20.0+ dB می تواند کمک بکند. بدین ترتیب میکروفون حساس تر می شود یعنی شنیدن صدای شما آسان تر می شود اما در عین حال ضبط نویز پس زمینه نیز افزایش می یابد.

پس از کاهش گزینه microphone boost می توانید گزینه صدای میکروفون (microphone volume) را نیز تا 100 افزایش دهید. اگر تنظیمات boost آل کاهش دهید و میکروفون ساکت تر باشد، افزایش volume امکان شنیدن صدای شما را در صدای ضبط شده بهبود می بخشد. پس از تغییر دادن این تنظیمات روی Apply کلیک کنید تا دوباره میکروفون را تست کنید و از بهبود نتایج مطمئن شوید.

در نهایت روی زبانه Enhancements کلیک کنید. این زبانه بسته به تنظیمات سخت افزار و درایورهای صوتی رایانه ممکن است موجود نباشد.

اگر گزینه Noise Suppression یا Noise Cancellation موجود باشد، آن را فعال می سازد. گزینه های دیگر در این بخش نیز به کاهش نویز پس زمینه کمک می کنند. برای نمونه روی رایانه ویندوزی که ما تست کردیم، یک گزینه Acoustic Echo Cancellation نیز وجود دارد که به کاهش اکوی ناشی از اسپیکرها در زمان عدم استفاده از هدفون کمک می کند. روی OK کلیک کنید تا تنظیمات ذخیره شده و پنجره بسته شود.

استفاده از نرم افزار یا قابلیت های حذف نویز

ابزارهای ارتباطی رایج به صورت فزاینده ای از قابلیت های «لغو نویز» (Noise-Cancelling) برای حذف نویز پس زمینه در زمان ضبط صدا در هر اپلیکیشنی روی رایانه بهره می گیرند. در ادامه برخی از این موارد معرفی شده اند:

  • Google Meet – گوگل امکان لغو نویز را در تاریخ 20 آوریل 2020 به نرم افزار Google Meet اضافه کرده است. اکنون به صورت خودکار نویز پس زمینه را حذف می کند.
  • Zoom – اپلیکیشن Zoom امکان کاهش نویز پس زمینه داخلی را به صورت پیش فرض فعال می کند. برای بررسی این گزینه ها تنظیمات Zoom را از منوی آن باز کنید، گزینه Audio را در نوار کناری انتخاب کرده و روی دکمه Advanced کلیک کنید. به این ترتیب قابلیت های زیر را مشاهده می کنید:
    • Suppress Persistent Background Noise
    • Suppress Intermittent Background Noise
    • Echo cancellation

این قابلیت های پردازش صدا به صورت پیش فرض همگی روی Auto هستند، اما می توانید آن ها را غیر فعال یا تنظیم کنید تا دقیق تر عمل کنند.

  • NVIDIA RTX Voice – با نصب اپلیکیشن NVIDIA RTX Voice روی رایانه تان می توانید قابلیت Remove Background Noise را فعال کنید. که با استفاده از «یادگیری ماشین» و به کمک یک GPU انویدیا نویز پس زمینه را از میکروفون در هر اپلیکیشنی روی سیستم حذف می کند. بر اساس گزارش NVIDIA این نرم افزار تنها روی سیستم هایی که GPU-های NVIDIA RTX دارند کار می کند. با این حال، برخی گزارش ها از عملکرد مناسب این نرم افزار روی کارت های گرافیک قدیم تر انویدیا نیز خبر می دهند.
  • Discord – هم اکنون Discord دارای یک قابلیت کاهش نویز داخلی است که از توان Krisp.ai بهره گیری می کند. برای فعال سازی آن در زمان گفتگوی صوتی، باید روی دکمه Noise Suppression در بخش پایین-چپ نوار کناری Discord کلیک کرده و Noise Suppression را فعال کنید.

Krisp.ai به صورت رایگان در دیسکورد ارائه شده است و همزمان یک محصول نرم افزاری نیز ارائه می کند که امکان لغو نویز را در هر اپلیکیشن دیگری ارائه می کند. نسخه رایگان این محصول امکان لغو نویز 120 دقیقه در هفته را ارائه می کند، اما پس از آن هزینه ای برابر با 3.33 دلار به صورت ماهانه دارد. اپلیکیشن های ویدئوکنفرانس زیاد دیگری نیز هستند که قابلیت لغو نویز داخلی دارند. برای تغییر تنظیمات آن ها نیز می توانید از پنجره Settings کمک بگیرید. اگر از یک ابزار ویدئوکنفرانس استفاده می کنید که لغو نویز داخلی ندارد؛ شاید بهتر باشد از یک راه حل مدرن تر بهره بگیرید.

میکروفون های با قابلیت حذف نویز

اگر هیچ کدام از راه حل های فوق کار نکرد، ممکن است به یک میکروفون بهتر نیاز داشته باشید. برخی میکروفون ها طوری طراحی شده اند که نویز محیطی را فیلتر کرده و یا کاهش دهند. برای نمونه ممکن است دو میکروفون داخلی داشته باشند که میکروفون اصلی برای ضبط صدا و میکروفون ثانویه برای ضبط نویز محیط است. بدین ترتب می توانند این نویز محیطی را حذف کنند. این محصول ها در بازار با برچسب «میکروفون لغو نویز» (noise-canceling microphones) ارائه می شوند.

حتی اگر یک میکروفون اختصاصی لغو نویز ندارید استفاده از یک میکروفون با کیفیت بهتر می تواند موجب بهبود چشمگیری در کیفیت صدای ضبط شده در قیاس با میکروفون لپ تاپ یا یک هدست قدیمی داشته باشد.

11 راهکار برای حذف نویز میکروفون

برای از بین بردن نویز میکروفون می توانید راهکارهای زیر را امتحان کنید. در برخی از این راهکارها سعی کردیم که ساده ترین و کم هزینه ترین روش ها را پیشنهاد کنیم؛ اما، در برخی دیگر ناچار بودیم تا به شما لوازم جانبی میکروفون را معرفی نماییم که برای ضبط بهتر صدا به آن ها نیاز پیدا خواهید کرد. البته اگر قصد شما از ضبط صدا کسب درآمد باشد، متحمل شدن این هزینه ها نوعی سرمایه گذاری به شمار می آید. به علاوه اگر قصد دارید به صورت حرفه ی وارد این حوزه شوید، بهتر است قبل از هرگونه اقدامی راهنمایی خرید میکروفن برای ضبط صدا را مطالعه کنید.

1-میکروفون را نزدیک کنید

باید تا جای ممکن میکروفون را به منبع صدای خود نزدیک کنید. شاید در نگاه اول این راهکار در حذف نویز میکروفون بیهوده و مسخره به نظر برسد؛ اما، اگر در مورد مفهوم SNR بیشتر بدانید، شاید نظرتان تغییر کند.

مفهوم SNR نسبت سیگنال اصلی را به سیگنال های فرعی چون انواع نویز می سنجد و آن را براساس دسیبل بیان می کند. به طور مسلم هرچه این نسبت عدد بیشتری باشد، کیفیت صدای شما قابل قبول تر خواهد بود و یکی از راه های دستیابی به میزان موردقبول SNR همان نزدیک کردن میکروفون به منبع صدا است.

2-از میکروفون کم نویز استفاده کنید

قبل از هرچیز اگر با انواع میکروفون و نحوه ی عملکرد آن ها آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم، مقاله ی: میکروفون چیست و چگونه کار می کند؟ را مطالعه کنید. در این مقاله به معرفی کامل انواع میکروفون چون: داینامیک، کاندنسر، میکروفون یقه ی، میکرون بی سیم و … و عملکرد آن ها پرداخته ایم. اگر انواع میکروفون را می شناسید، توصیه می کنیم که استفاده از میکروفون های کاندنسر یا اکتیو را در اولویت قرار دهید.

البته برای انتخاب آن ها ملاک دیگری به نام سلف نویز را نیز در نظر داشته باشید. self -noise یا نویز داخلی، نویز الکتریکی است که توسط اجزای داخلی میکروفون تولید می شود. مشخص است که هر چه میزان این نویز کمتر باشد، خروجی بهتر و خالص تری خواهیم داشت. این شاخص را با db-spl می سنجند و در صورتی که میکروفون موردنظر نویز داخلی بالاتر از 40 db-spl را داشته باشد، عملاً کیفیت صدای بسیار پایینی را به شما تحویل خواهد داد. در عوض، اگر میزان نویز خودی کمتر از 20 db-spl باشد، خروجی میکروفون عالی محسوب خواهد شد.

به علاوه بدانید که میکروفون های داینامیک یا پویا از حساسیت کمتری برخوردار بوده و به خوبی نویز موجود در کنسرت ها و فضاهای آزاد و شلوغ را فیلتر می کنند. در مقابل اما میکروفون های کاندنسر حساس تر هستند.

3-بادشکن ها را نصب کنید

اگر قصد استفاده از میکروفون در محیط های باز را دارید، احتمالا بزرگترین مشکلی که در هنگام اجرا با آن مواجه خواهید شد، نویز حاصل از صدای باد و حرکت هوا است. برای حل این مشکل می توانید از بادشکن های فومی یا خزی استفاده کنید. این بادشکن ها مثل یک کاور روی سر میکروفون نصب شده و نویز حاصل از باد و صدای نفس را قبل از ورود به میکروفون می شکنند. با اینکه بادشکن ها صدای شفاف تر و کم نویزتری را ارائه می دهند، نمی توان از تاثیر آن ها بر سطح فرکانس صدا چشم پوشی کرد. طبیعی است که با وجود این پوشش ها تا حدی سطح صدا کاهش پیدا کند؛ اما؛ با این وجود در محیط های باز که نویز باد آزاردهنده می شود، استفاده از آن منطقی به نظر می رسد.

4-میکروفون را رها کنید

نویز مکانیکی که یکی از رایج ترین نویزهای آزاردهنده در خروجی های صوتی است بر اثر لرزش اجزای میکروفون به وجود می آید. در واقع کوچکترین حرکت و یا تکانی که به میکروفون وارد شود، ایجاد ارتعاش کرده و این ارتعاش با رسیدن به کپسول یا محفظه میکروفون نویز مکانیکی را به وجود می آورد. به همین دلیل بهتر است که برای ضبط وکال از پایه های رومیزی یا بلند استفاده کنید تا کمتر نیاز به لمس بدنه ی میکروفون داشته باشید.

اگر می خواهید باز هم حرفه ی تر عمل کرده و نویز کمتری را در خروجی خود پیدا کنید، باید به سراغ شوک مانت یا شاک مانت ها بروید. چرا که حتی قدم زدن بر روی زمین و لرزش های خفیف ناشی از عبور ماشین ها در خیابان نیز ممکن است باعث حرکت پایه های میکروفون شه و باز هم نویز مکانیکی را ایجاد کنند. Shock Mountها اما درست مانند یک سبد عمل می کنند و میکروفون را میان زمین و آسمان معلق نگه می دارند تا هیچ لرزشی بدنه و کپسول میکروفون را هدف قرار ندهد. به همین دلیل به نام شاک مونت های basket نیز شناخته می شوند.

البته در نظر داشته باشید که معمولاً خود میکروفون ها از یک شوک مونت داخلی استفاده می کنند. این شوک مونت داخلی کپسول میکروفون را معلق و بدون در تماس بودن با بدنه نگه می دارد. خوشبختانه بیشتر میکروفون ها این ویژگی را دارند، اما متاسفانه این قابلیت تاثیر به سزایی در کاهش نویزها ندارد. در مقابل تعداد کمتری از میکروفون ها مثل میکروفون بایو M1000 با شوک مونت های خارجی عرضه می شوند که خرید آن ها به صرفه تر است.

5-ثابت بشینید

در هنگام ضبط صدا کوچکترین حرکتی روی صندلی، دست زدن به بدن، لباس، میز، میکروفون و … ممکن است در خروجی صوتی شما، با نویزی کاملاً عجیب نمایان شود. پس تا جایی که امکان دارد در هنگام ضبط از جابه جا شدن و حتی خوردن یک جرعه آب نیز پرهیز کنید و اگر نیاز به تکان خوردن و یا تر کردن گلو داشتید، بهتر است ضبط را برای ثانیه ی متوقف کنید.

اگر قصد اجرا و یا خوانندگی دارید، می توانید ویژگی مناسب ترین نوع میکروفون ها برای این کار را مقاله ی «بهترین میکروفن برای خوانندگی کدام است؟» پیدا کنید.

6-فیلتر RF را به کار بگیرید

در صورتی که با وجود رعایت نکات مطرح شده در موارد قبلی همچنان نویزی را در صدای خود می شنوید، باید به امواج رادیویی مشکوک باشید. این امواج که از ایستگاه های رادیویی یا مخابراتی، آنتن ها، موبایل ها و … نشات می گیرند، نویز را در میکروفون شما ایجاد خواهند کرد. اگر در نزدیکی مکانی که قصد اجرا و یا ضبط صدا را دارید، یکی از این ایستگاه ها وجود دارد، استفاده از فیلتر RF می تواند به فریادتان برسد.

7-پاپ فیلترها را امتحان کنید

نوع دیگری از نویزهایی که بیشتر در هنگام اجرا و خوانندگی ممکن است توسط میکروفون ایجاد شده و در ذهن شنونده ناپسند بیاید، نویزهای پاپ یا plosives  هستند. این نویزها در هنگام تلفظ برخی از حروف مثل: س، ش و … بیشتر خود را نشان می دهد و در برخی از مواقع آن قدر با فشار به گوش می رسند که بی شباهت به صدای انفجار نیستند.

پاپ فیلترها دستگاه هایی هستند که اگر در نزدیکی میکروفون نصب شده و قرار بگیرند، بدون اثرگذاری بر روی کیفیت صدا، نویزهای پاپ را فیلتر خواهند کرد. این دستگاه ها از نظر ظاهری شبیه به توری های دایره ی و مسطح هستند که تا حد زیادی نویزهای پاپ را قبل از پخش پوشش می دهند.

دیگر ویژگی بارز نویز پاپ ها جلوگیری از ورود رطوبت به میکروفون است که می تواند در افزایش طول عمر میکروفون شما موثر باشد.

8-با پدها حداکثر صدای خود را کنترل کنید

گاهی صدایی که به میکروفون داینامیک خود وارد می کنید، از حد مجازی که برای آن تعریف شده فراتر می رود. این صدا اگرچه از نظر فنی نویز به شمار نمی رود اما سیگنال را به درستی منتقل نکرده و ممکن است در نظر شنوندگان نویز محسوب شود.معمولاً در این میکروفون ها حداکثر سیگنال نباید از 130 db فراتر رود، در غیر این صورت دیستورت رخ خواهد داد. با پدها می توانید اوج سیگنال صوتی خود را کنترل کنید. این پدها که کاورهای پلاستیکی هستند با قرار گرفتن روی میکروفون نویز آن را تا حد زیادی کاهش خواهند داد.

9-کابل میکروفونی را فراموش نکنید

یکی از راه های حذف نویز از میکروفون استفاده از کابل aux میکروفونی است. سیم ها در درون این کابل ها به گونه ی دور هم پیچیده شده اند که نویز یا هام کمتری ایجاد می کنند. بیشتر میکروفون های تخصصی خود به این نوع کابل ها مجهز شده اند. در میان انواع کابل های میکروفونی استفاده از کابل XLR رایج تر است.

10- کابل میکروفون را تنها بگذارید

این عادت بسیاری از ما است که کابل های میکروفون را در کنار کابل برق و یا سایر کابل های اتصالی سیستم های خود قرار دهیم و اصولاً به این موضوع توجهی نداریم که هر کدام از این کابل ها به دلیل عبور جریان برق نویزهایی را ایجاد می کنند که در صورت تماس با کابل میکروفون به راحتی آن را انتقال خواهند داد.

11- فیلتر بالاگذر را به عنوان آخرین راهکارها در نظر بگیرید

گاهی راهی به جز ضبط صدا در محیط های غیرایزوله نداریم و مجبور می شویم در اتاق هایی نزدیک به خیابان و مملو از رفت و آمد ضبط خود را انجام دهیم. در این مواقع شاید استفاده از High-Pass منطقی به نظر برسد. این فیلتر تمامی نویزهای و فرکانس های مزاحم از جمله: لرزش، ارتعاش، صدای ماشین ها و… را قبل از ورود فیلتر می کند؛ اما، استفاده از آن می تواند گاهی مثل راه رفتن روی لبه ی تیغ باشد. چرا که این فیلتر سیگنال های صوتی را بیش از حد نازک کرده و زیر و بم صدا را تغییر دهد. به خصوص این فیلتر صداهای بم را بیشتر تغییر می دهد.