فرهنگ و هنر

رونمایی از پوستر جشنواره استانی در نشست خبری جشنواره آیینی سنتی!

رونمایی از پوستر جشنواره استانی در نشست خبری جشنواره آیینی سنتی!

نشست خبری بیست و یکمین جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی همراه با توضیحاتی درباره خرده فرهنگ‌ها و آیین‌های مناطق گوناگون کشور و رونمایی از پوستر سی و پنجمین جشنواره تئاتر استانی برگزار شد.

همچنین در این نشست اعلام شد که تلاش‌های برگزارکنندگان جشنواره برای همکاری با میراث فرهنگی بی‌ثمر بوده است.

به گزارش تیتر نیوز، صبح امروز، دوشنبه سوم آنلاین ماه نشستی خبری برای بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی سنتی کشور در سالن مشاهیر (کنفرانس) مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

پیش از شروع این نشست، پوستر سی و پنجمین جشنواره تئاتر استانی با حضور کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی)، حسن رونده (مدیر بخش استان‌ها در اداره کل هنرهای نمایشی)، احمد جولایی (دبیر جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی)، هادی مرزبان (کارگردان پیشکسوت تئاتر و عضو هیات انتخاب جشنواره آیینی سنتی) و … رونمایی شد.

در این نشست البته اعلام شدکه تیزرهای جشنواره آیینی سنتی دچار مشکل شده‌اند و امکان پخش ندارند. ضمن اینکه اعلام شد به دلیل هماهنگی‌های دیرهنگام، پوستر جشنواره تئاتر استانی به ناچار در این نشست رونمایی شده است در حالیکه قرار بوده پوستر جشنواره تئاتر خیابانی مریوان در نشست خبری جشنواره آیینی سنتی رونمایی شود اما این پوستر آماده نشده است.

در آغاز برنامه، حسن رونده، در توضیحات کوتاهی درباره برگزاری جشنواره تئاتر استانی گفت: از فروردین شیوه نامه جشنواره را برای استان‌ها فرستادیم و امسال جشنواره‌های استانی از ۲۰ آنلاین در استان فارس آغاز می‌شوند.

سپس نشست خبری جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی با حضور هادی مرزبان برگزار شد.

این کارگردان پیشکسوت در سخنان کوتاهی گفت: از آنجاکه کارم را از شهرستان و از نقطه صفر شروع کردم، همیشه با عشق با کارهای مربوط به استان‌ها یا کارهای سنتی همکاری می‌کنم. امیدوارم همان‌طور که امسال این جشنواره در استان‌ها برگزار می‌شود، این حرکت ادامه پیدا کند.

در ادامه کاظم نظری، مدیر کل هنرهای نمایشی با قدردانی از مدیران ارشاد استان‌هایی که میزبان آیینی سنتی جشنواره هستند، گفت: برگزاری جشنواره در استان‌ها برای رونق تئاتر در دیگر شهرهاست و امیدوارم این حرکت ادامه پیدا کند.

سپس احمد جولایی، دبیر جشنواره با تبریک هفته‌های دفاع مقدس و میراث فرهنگی و با ستایش شهدای جنگ تحمیلی، گفت: جشنواره‌ای که شروعش با امامت امام عصر و خاتمه‌اش با میلاد حضرت محمد است، اتفاق مبارکی است.

او ادامه داد: شعار جشنواره بیست و یکم نمایش‌های آیینی سنتی که به همت تلاش‌های مدیران و دبیران قبلی برگزار می‌شود، آیین، سنت و سرمایه ملی است که شاید در نگاه اول ساده به نظر برسد ولی با کمی دقت، معنایی فراتر از این دارد.

جولایی با بیان اینکه هیچ حرکت انسانی، بدون نقص نیست و در برگزاری این جشنواره هم قطعا کمبودهایی وجود دارد، ادامه داد: سرمایه ملی بیشتر از این می‌خواهیم؟ چه چیزی در جهان از نبوت مهم‌تر است؟ اینها عرف است و خود نمایش هم می‌تواند به همین معنا باشد. نمایش، امر قدیم است مانند داستان، یعنی زمان ندارد مثل ماجرای یکی بود، یکی نبود.

این مدرس تئاتر با بیان اینکه نمایش به معنی عام در همه زبان‌ها هست، نکاتی را درباره منشا آیین و سنت ارایه کرد.

جولایی با اشاره به دوسالانه بودن جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی افزود: جشنواره آیینی سنتی دو سالانه است یعنی برای برگزاری هر دوره دو سال وقت داریم ولی از روزی که حکم مرا دادند، ۸ ماه زمان داشتم که یک سوم این زمان است. قرار بور اسفند فراخوان جشنواره را بدهیم که بهتر دیدیم آن را ۷ فروردین همزمان با روز جهانی منتشر کنیم.

به گفته او، بیش از ۸۰۰ هنرمند از سراسر کشور متقاضی شرکت در جشنواره بودند و بیش از ۸۰۰ هنرمند در این دوره جشنواره شرکت دارند.

جولایی با ارایه توضیحاتی درباره برگزاری بخش‌های گوناگون جشنواره در استان‌ها، به ارایه پیشینه تاریخی و فرهنگی هر یک این استان‌ها و تکایا و آثار باستانی آنها پرداخت.

سپس نرگس یزدی، دبیر بخش سمینار جشنواره توضیحاتی درباره این بخش ارایه کرد و افزود: فراخوان با رویکردی کاملا علمی منتشر شد و کوشیدیم آثار رسیده را با سختگیری بیشتری انتخاب کنیم. تاکید بر این بود که مطرح‌ترین نظریه‌پردازان جهانی را برای حضور در این بخش دعوت کنیم که یکی از مهم‌ترین مهمانان ما ریچارد شکنر است که حضورشان به صورت وبینار خواهد بود. هنرمندان مطرحی هم از چین و دیگر کشورها داریم چون می‌خواستیم این گفتگو در سطح جهانی باشد. ضمن اینکه قرار است مجموعه مقالات سمینار در قالب کتابی منتشر و در اختتامیه رونمایی شود.

به گفته او، در این سمینار چهره‌هایی همچون ریچارد شکنر، ماروین کارلسن، مایکل چمرز، بهارایت کویت، استانیفسکی، شیائومی چن و سن یوان لیو حضور دارند.

سپس مژگان وکیلی، مدیر بخش بین‌الملل اداره کل هنرهای نمایشی یادآوری کرد: بعد از دو دوره که جشنواره به صورت ملی برگزار شده بود، مقرر شد این دوره به شکل بین‌المللی برگزار شود. حدود ۴۰ اثر دریافت کردیم و تعداد آثاری که پذیرفته شد، ۷ اثر است و در نهایت ۳ نمایش با موضوع آیین‌ها و سنت‌ها از ارمنستان، «اپرای پکن» به کارگردانی غفار پورآذر از چین و نمایشی دیگر از تاجیکستان اجرا می‌شوند.

به گفته او، نمایش «اپرای پکن» تلفیقی از ۴ اپیزود است که برای بار دوم و با یکسری تغییرات، در جشنواره اجرا می‌شود.

وکیلی ادامه داد: با توجه به زمان اندکی که داشتیم، این آثار در جشنواره ما شرکت دارند چراکه گروه‌های مهم بین‌المللی از دو سال قبل برای حضور خود در جشنواره‌ها، برنامه‌ریزی می‌کنند.

در ادامه نشست، بهرامی، نماینده شورای فرهنگ عمومی که در برگزاری این جشنواره مشارکت دارد، توضیحاتی درباره رویکرد این شورا در جشنواره ارایه کرد.

سپس علی بهرامی، مدیر رادیو تئاتر نیز در توضیحات کوتاهی گفت: اولین بار است که در جشنواره آیینی سنتی بخش رادیو تئاتر داریم که از امروز به مدت ۴ روز در کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر برگزار می‌شود.

به گفته او ، گروهی متشکل از ایوب آقاخانی ، محسن سوهانی و امین رهبر داوری آثار این بخش را بر عهده دارند.

بهرامی افزود: قرار است یک برگزیده اصلی و یک کار تقدیری داشته باشیم و نمایش برگزیده این بخش، مستقیما به بخش رادیو تئاتر جشنواره فجر راه پیدا خواهد کرد.

در ادامه این نشست، جولایی در پاسخ به پرسشی درباره بودجه جشنواره گفت: نمی‌خواستم وارد تنگناهای جشنواره بشوم همچنانکه برای برگزاری جشنواره هم فقط ۸ ماه زمان داشتم. به جز تنگنای زمانی، تنگنای مالی هم داشتیم. اگر دوستان صلاح دانستند درباره بودجه جشنواره پاسخ بدهند. شاید مصلحت نباشد من پاسخ بدهم. من موظف به کار اجرایی بوده‌ام، نه اهل کار مالی هستم و نه مالیاتی.

او با برشمردن ویژگی‌های این دوره از جشنواره افزود: در این دوره نمایش عربی داریم. برای اولین بار زنان در تکیه‌های تفرش حضور دارند به این معنا که برای اولین بار در تکایای تفرش، صدای زن شنیده می‌شود. ضمن اینکه در این دوره حضور هنرمندان خارجی را در استان‌ها داریم که قبلا کمتر اتفاق افتاده است. از سوی دیگر مشارکت شورای فرهنگ عمومی هم اولین بار است که رخ می‌دهد.

جولایی در پاسخ به پرسشی دیگر با این مضمون که وقتی بسیاری از داشته‌های مهم فرهنگی ما در حال از بین رفتن هستند، برای پیشگیری از این اتفاق چه تعاملاتی با وزارت میراث فرهنگی داشته‌اید، توضیح داد : با میراث فرهنگی خیلی نامه‌نگاری کرده‌ایم. تمام درخواست‌هایمان را نوشته‌ایم و اسنادش وجود دارد. حتی توضیح داده‌ایم که نمایش چه تاثیری می‌تواند بر جذب گردشگر داشته باشد. سه بار نشست مشترک با میراث داشته‌ایم ولی هیچ کدام به نتیجه نرسیده است. می‌خواستیم از پتانسیل مجموعه سعدآباد استفاده کنیم که نشد و شاید آنان هم معذوریت داشته‌اند.

او در پاسخ به این پرسش که با توجه به شمار بالای دانشجویان و علاقه مندان تئاتر در تهران، چرا برخی از بخش‌های مهم جشنواره در تهران برگزار نمی‌شود، توضیح داد: در حال حاضر بعضی از بخش‌های جشنواره مانند رادیو تئاتر، نمایش زنانه خاتون و گفتگوهای شبانه در تهران برگزار می‌شود.

هرچند کاظم نظری، مدیر کل هنرهای نمایشی در آغاز این نشست حضور داشت اما در میانه آن، به دلیل شرکت در یک جلسه دیگر، این نشست را ترک کرد.

در این نشست خبری همچنین اعلام شد که افتتاحیه جشنواره عصر امروز ۳ آنلاین ماه در برج آزادی برگزار می‌شود.

انتهای پیام

نویسنده تحریریه مطالب هنری

با استفاده از انتخاب دقیق واژگان، تازگی و جذابیتی به نثرم اضافه می‌کنم.