درباره کد رهگیری پیش فروش آپارتمان چه می‌دانید؟

در سال‌های اخیر، بسیار شاهد این موضوع بوده‌ایم که افراد با پس‌انداز چندساله و دریافت وام‌های مسکن، اقدام به پیش خرید ملکی نموده‌اند؛ اما مورد کلاهبرداری قرار گرفته و تمام سرمایه خود را از دست داده‌اند. نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان، با آنکه یکی از رایج‌ترین قراردادها در میان فروشندگان و افرادی است که قصد خرید مسکن دارند، برای بسیاری از مردم یادآور انواع جرائم در معاملات ملکی می‌باشد.

What do you know about the apartment pre-sale tracking code

امروزه اما این جرائم معاملات ملکی با الزام طرفین معامله پیش فروش ساختمان به دریافت کد رهگیری معاملاتی و همچنین، منع صاحبین بنگاه املاک از تنظیم قرارداد دستنویس، بسیار کاهش یافته است و درصورتی‌که پیش‌فروشنده و پیش‌خریدار از قانون حاکم بر پیش فروش آپارتمان آگاه بوده و الزامات حقوقی را رعایت نمایند، ریسک تنظیم این قرارداد نزدیک به صفر می‌گردد. یکی از این الزامات حقوقی، دریافت کد رهگیری معامله انجام‌شده است که توسط سامانه معاملات املاک صادر می‌گردد و مزیت اخذ چنین کدی این است که برای هر قرارداد ملکی، فقط یک کد صادر می‌گردد که این موضوع سبب می‌گردد جرم فروش مال غیر در معاملات ملکی به حداقل برسد.

پیش از بیان ادامه مطلب، باید ذکر گردد که نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان از طریق لینک زیر برای شما قابل دسترسی است و شما می‌توانید این قرارداد را که توسط کارشناسان قراردادنویسی تنظیم گشته است، دریافت نموده ‌و پیش از عقد معامله مورد بررسی قرار دهید.

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان چیست؟

پیش فروش ساختمان، قراردادی به‌نسبت نوظهور در قانون ایران است که این قانون در  پیش فروش پروژه یاران چیتگر رعایت شده است. و طرفین این قرارداد پیش‌فروشنده و پیش‌خریدار هستند که پیش‌فروشنده متعهد می‌گردد ساختمانی بر اساس مشخصاتی که در متن قرارداد ذکر می‌گردد، بسازد و پس از پایان کار، آن را به خریدار تسلیم نماید. طرفین قرارداد، موعدی را برای تحویل ساختمان تعیین می‌نمایند و پیش‌خریدار نیز موظف می‌گردد مبلغ این ساختمان را در موعدهایی که بر آن‌ها توافق گشته است، به فروشنده بپردازد.

این قرارداد، قراردادی تشریفاتی است که رعایت کلیه مفاد مندرج در قانون پیش فروش ساختمان در آن الزامی می‌باشد. در این قرارداد، طرفین باید مواردی ازجمله عنوان قرارداد، موضوع قرارداد، مشخصات طرفین قرارداد و نمایندگان، سمت نمایندگان، اوصاف قراردادی ساختمان، تعهدات هر یک از طرفین، مبلغ قرارداد، موعد تحویل ساختمان، خسارت دیرکرد پرداخت مبلغ قرارداد و دیرکرد تحویل ملک، شرایط فسخ قرارداد و مرجع حل اختلافات قراردادی را درج نمایند.

پس از پایان کار ساختمان، طرفین نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان باید در دفاتر اسناد رسمی حاضر شده و سند ملک را انتقال دهند؛ بر اساس قانون پیش فروش ساختمان، درصورتی‌که هر یک از طرفین در جلسه انتقال سند حاضر نگردد، سردفتر این موضوع را با ذکر دلیل ثبت می‌نماید.

کد رهگیری قرارداد پیش فروش آپارتمان

با توجه به قوانین جدید عقد معاملات ملکی، طرفین قرارداد ملکی ملزم به ثبت قرارداد خود در سامانه ثبت معاملات می‌باشند. زمانی که طرفین قرارداد و یا بنگاه املاک پیش‌نویس قرارداد ملک را در سامانه ثبت می‌نمایند، سامانه معاملات مسکن کدی ۱۳رقمی صادر می‌نماید که این کد به طرفین ابلاغ می‌گردد و طرفین می‌توانند از طریق این کد، قرارداد خود را در سایت مشاهده نموده و همچنین سابقه ملکی ملک را بررسی نمایند.

برای ثبت معامله ملکی در سامانه مربوطه، باید مدارکی ازجمله کارت ملی، شناسنامه، مدارک نشان‌دهنده مالکیت ملک، کد پستی ملک مورد معامله و سایر مدارک لازم برای عقد قرارداد باید در اختیار مشاور املاک قرار بگیرد و در صورت وجود نقص در مدارک هویتی یا مدارک مالکیتی، معامله تا زمان تکمیل مدارک در سامانه ثبت نمی‌گردد.

لزوم اخذ کد رهگیری

اخذ کد رهگیری نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ زیرا صدور این کد به افراد کمک می‌نماید که از معاملات معارض مطلع گردند و در دام افراد کلاهبردار سرمایه خود را از دست ندهند. معامله معارض به معامله‌ای گفته می‌شود که در آن فروشنده ساختمان یک واحد ملکی را همزمان به چندین نفر فروخته است. این اتفاق در قراردادهای پیش فروش ساختمان بسیار رخ می‌دهد و از آنجایی که معامله پیش خرید دارای سند نمی‌باشد و هنوز ساختمان ساخته و یا کامل نشده است، برخی از فروشندگان از این موضوع سوءاستفاده کرده و یک آپارتمان را به چند نفر می‌فروشند.

امروزه اما با صدور کد رهگیری این مشکل تا اندازه‌ای حل شده است و پیش خریدار می‌تواند از طریق دریافت کد رهگیری از مسائلی مانند مالکیت ملک، بدهی صاحب ملک به شهرداری و یا بانک، سابقه معاملات انجام‌شده در ارتباط با این ملک، نوع مالکیت ملک از منظر مالکیت مشاع با مفروز، نوع سند ملک و سایر اطلاعات مورد نیاز اطلاع یابد.

افراد باید توجه داشته باشند که بسیاری از بنگاه‌های املاک با هدف عدم پرداخت مالیات، از ثبت معامله ملکی در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور خودداری نموده و افراد را از امکان دریافت کد رهگیری و مزایای آن مطلع نمی‌نمایند؛ به همین دلیل، نیاز است طرفین قرارداد خود به قانون پیش فروش ساختمان آگاه بوده تا در تنظیم نمونه قرارداد پیش فروش آپارتمان متحمل ضرر نگردند. اگر فکر می‌کنید دریافت کد رهگیری در معاملات املاک اهمیتی ندارد یا تاکنون زمان یا اقدام به دریافت این کد نکرده‌اید این مطلب را تا انتها مطالعه کنید چون قطعا نظر شما را در مورد کد رهگیری املاک عوض خواهد کرد.

دریافت کد رهگیری املاک چه مزیتی دارد؟

معمولا افرادی که تجربه زیادی در معامله ملک ندارند همیشه از این نگرانند که مبادا زمان بستن کلاه سرشان برود. دریافت کد رهگیری املاک این اطمینان را به شما می‌دهد که ملک مورد معامله بدون اشکال است و قرارداد آن معتبر خواهد بود.

از آن‌جا که سامانه دریافت کد رهگیری املاک در سراسر کشور برقرار است از فروش همزمان یک ملک به چند نفر جلوگیری می‌شود. همچنین با دریافت این کد می‌توانید از قرار گرفتن ملک در طرح‌های شهرداری و میزان بدهی آن به بانک‌ها مطلع شوید. این کد دریافت‌شده نزد مراجع قضایی از اعتبار کافی برخوردار است در نتیجه طرفین معامله نمی‌توانند پس از ثبت آن روی قیمت یا زمان تحویل ملک دبه کنند؛ در صورت رخ دادن چنین موردی می‌توان با در دست داشتن قرارداد و کد اخذشده، از شخص موردنظر شکایت کنید.

چگونه می‌توان کد رهگیری دریافت کرد؟

کد رهگیری معاملات املاک را مشاورین املاک برای شما می‌گیرند؛ به این ترتیب که تمامی مفاد قرارداد اعم از تاریخ قرارداد و تحویل ملک، مبلغ فروش، رهن یا اجاره، بیعانه پرداخت شده، امکانات خانه و… در سامانه ثبت می‌گردد. علاوه بر این مشخصات کامل طرفین قرارداد به همراه آدرس، کد پستی و پلاک ثبتی ملک نیز در سامانه ثبت می‎شود.

پس از تایید قرارداد و کد رهگیری در سامانه ثبت معاملات و املاک کشور، پیامکی برای شما ارسال می‎شود که این موضوع را به اطلاع شما می‌رساند. سپس می‌توانید برای دریافت قرارداد و امضا آن به بنگاه‌ املاک مراجعه کنید. این قرارداد در سه نسخه چاپ می‏‌شود که یکی نزد مشاوره املاک باقی می‌ماند و دوتای دیگر به طرفین معامله داده می‌‏شود. در بالای هر یک از نسخه‌های قرار داد کد QR چاپ و برچسب هولوگرام چسبانده شده است تا اصالت آن برای شما محرز شود.

هزینه دریافت کد رهگیری چقدر است؟

طبق قانون دریافت کد رهگیری برای طرفین قرارداد هزینه‌ای ندارد و مشاورین املاک موظف هستند با درخواست شما آن را از سامانه اخذ کنند؛ با این حال بسیاری از مشاورین به دلایل مختلف، از جمله فرار مالیاتی، شما را مجاب می‌کنند که دریافت کد رهگیری لزومی ندارد و به‌ درد بخور نیست.

توصیه می‌کنیم قرارداد خود را حتما در بنگاه‌های املاک رسمی به ثبت رسانید و پس از توافق اولیه از بنگاه‌دار بخواهید در اسرع وقت اقدام به دریافت کد رهگیری کند. هزینه دریافت این کد بسیار ناچیز است و مبلغ آن در سایت ثبت معاملات و املاک کشور درج شده است. توجه داشته باشید بعضی از مشاورین املاک برای اخذ کد رهگیری از شما هزینه چند صد هزارتومانی طلب می‌کنند که مازاد بر حق کمیسیون است. در صورت مشاهده چنین موضوعی می‌تواند با اتحادیه مشاورین املاک شهر خود تماس بگیرید و شکایت خود را ثبت نمایید.

کد رهگیری چند رقمی است؟

کد رهگیری در سمت چپ پایین برگه چهارم مبایعه نامه درج شده است. کد رهگیری املاک ۱۳ رقمی است. این کد از طریق پیامک به خریدار و فروشنده ارسال می‌شود.

برای اخذ کد رهگیری به چه نکاتی باید توجه کرد؟

همانطور که گفتیم قرارداد خود را حتما در به ثبت برسانید. از آنجا که برای اخذ کد رهگیری درست بودن کد پستی ملک بسیار اهمیت دارد، توصیه می‌کنیم کد پستی درج شده در قبوض یا پشت کارت ملی مالک را ملاک قرار ندهید و حتما اقدام به دریافت کنید. همچنین پس از تحویل قرارداد، مشخصات فردی طرفین و مفاد آن را با دقت چک نمایید و دقت کنید که در بالای آن کد QR و برچسب هولوگرام وجود داشته باشد.

چگونه از صحت کد رهگیری دریافت شده اطمینان حاصل کنیم؟

شما می‌توانید با مراجعه به سایت و وارد کردن کد ملی خود و کد رهگیری قرارداد صحت قرارداد خود را استعلام کنید و در صورت نیاز یک نسخه از قرارداد با کد را چاپ نمایید.

کد رهگیری اجاره نامه چیست؟

کد رهگیری ای که پس از ثبت قرارداد اجاره نامه در سامانه ملی املاک و اسکان کشور گرفته می‌شود کد رهگیری اجاره نامه است. برای دریافت کد رهگیری اجاره‌نامه متقاضی باید به سایت مراجعه کند و پس از ورود به سامانه برای دریافت کد رهگیری اجاره رایگان اقدام کند. برای اینکار ابتدا باید موجر اقدام به ایجاد قرارداد کند و در مراحل بعدی مستاجر به فرآیند ثبت قرارداد اضافه می‌شود. مستاجر نمی‌تواند به تنهایی اقدام به دریافت کد رهگیری کند.

مدارک لازم برای دریافت کد رهگیری اجاره نامه

دریافت کد رهگیری اجاره نامه فقط برای املاکی که سند شش دانگ دارند امکان پذیر است. مدارک زیر برای دریافت آن ضرورت دارد:

  • سند ملک
  • شناسنامه طرفین قرارداد
  • قبوض ملک مورد اجاره

کد رهگیری املاک قولنامه ای چیست؟

منظور از املاک قولنامه ای، املاکی هستند که دارای سند غیر رسمی هستند و انتقال مالکیت، از طریق نوشتن قرارداد (قولنامه) بین خریدار و فروشنده صورت می‌گیرد. برای رسمیت دادن و قانونی کردن اینگونه معاملات باید کد رهگیری املاک قولنامه ای دریافت کرد. کد رهگیری املاک قولنامه ای حتما باید توسط یکی از دفاتر مشاورین املاک دارای مجوز پس از ثبت اطلاعات قرارداد قولنامه در دریافت گردد. این کد منحصر به فرد 13 رقمی همان کد رهگیری املاک قولنامه ای می باشد.

مدارک لازم برای کد رهگیری املاک قولنامه ای

  • مدارک شناسایی طرفین قرارداد (کارت ملی، شناسنامه)
  • مدارک اثبات مالکیت مثل قولنامه، بنچاق، سند تک برگ یا منگوله دار، قرارداد ملکی و…
  • مدارک شناسایی شاهدین طرفین قرار داد
  • اطلاعات کد پستی
  • مدارک شناسایی وکیل و وکالت نامه رسمی در صورتی که وکیل به جای هر یک از طرفین اقدام به عقد قرارداد می کند.

درصورتی‌که مایلید در ارتباط با دیگر موضوعات مرتبط با قرارداد پیش فروش آپارتمان مطالعه نموده و اطلاعاتی را به دست آورید، می‌توانید وارد شده و محتواهای منتشرشده با این موضوع را مشاهده و بررسی نمایید.

جمع‌بندی

نمونه قرارداد پیش فروش ساختمان به‌دلیل تقاضای بالای مردم برای داشتن مسکن از سویی و افزایش بی‌رویه قیمت مسکن از سویی دیگر، جزء قراردادهای پررونق گشته است و همچنین، به راهی برای سرمایه‌گذاری تبدیل شده است. با وجود این، اگر افراد موارد قانونی را در عقد این قرارداد رعایت ننمایند، نه‌تنها صاحب مسکن نشده، بلکه سرمایه خود را نیز از دست داده و متحمل ضرر می‌گردند. اخذ کد رهگیری قرارداد پیش فروش آپارتمان یکی از این موارد قانونی است که ریسک قراردادهای پیش خرید و پیش فروش حتما در بنگاه‌های املاک صفحات رنگی قولنامه را دیده‌اید، که در زمان خرید یا اجاره ملک، به امضا طرفین قرارداد و شاهدان می‌رسد.

اگرچه مشاوران املاک سال‌هاست از این نوع قولنامه‌ها برای خرید و اجاره خانه استفاده می‌کنند، این قولنامه‌ها از ضمانت و اطمینان کافی برخوردار نیستند و تنها به عنوان یک پیش‌نویس در معاملات مسکن می‌توان قبولشان داشت و برای اعتبار قراردادها حتما نیاز به دریافت کد رهگیری املاک وجود دارد. باتوجه به لزوم ایجاد امنیت در معاملات املاک و تضمین صحت قراردادها، از سال ۱۳۸۷، راه‌اندازی شد که تمامی مشاوران املاک را موظف می‌کند قراردادهای خرید، فروش، رهن و اجاره خود را در این سامانه ثبت کنند و اقدام به دریافت کد رهگیری نمایند.