درمان دائمی و قطعی افتادگی پلک با جراحی بلفاروپلاستی

افتادگی پلک یکی از مشکلات زیبایی و بینایی قابل درمان در سطح جهان است.

درمان دائمی و قطعی افتادگی پلک با جراحی بلفاروپلاستی

افتادگی پلک بالا تا زمانی که تماسی با مردمک چشم نداشته باشد و در میدان بینایی فرد اختلال ایجاد نکرده باشد نیاز به جراحی ندارد اما زمانی که افتادگی پلک شدید باشد و بخشی یا تمامی مردمک را بپوشاند نیاز به درمان و جراحی دارد. خوشبختانه در اکثر موارد، این بیماری چه به‌صورت طبیعی و چه با مداخله پزشکی برطرف خواهد شد.

 چه کسانی دچار افتادگی پلک چشم می‌شوند؟

افتادگی پلک ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد، از علل طبیعی تا شرایط جدی‌تر! در نهایت این پزشک است که می‌تواند به شما کمک کند تا علت اصلی این مسئله را کشف کنید. پلک بالایی شما به عضله‌ای متصل است که به‌کمک یک عضله پشتیبان کوچکتر، به نگه‌داشتن و بالا و پایین رفتن پلک کمک می‌کند.

علاوه‌براین، عضله‌ای در زیر پوست ابرو وجود دارد که از بالا به بالا بردن پلک‌های شما کمک می‌کند. ضعف یا آسیب در هر یک از این سه عضله یا تاندون‌های آن‌ها می‌تواند باعث افتادگی پلک شما شود. به‌همین‌دلیل، این مشکل در بزرگسالان مسن به‌دلیل روند طبیعی پیری و ضعیف شدن عضلات، تاندون‌ها و پوست اطراف چشم شایع‌تر است.

البته به خاطر داشته باشید که افراد در هر سنی می‌توانند تحت تأثیر این بیماری قرار بگیرند. به‌طوری‌که درصد اندکی از نوزادان به‌صورت مادرزادی با این مشکل متولد می‌شوند. به طور کلی برخی از دلایل افتادگی پلک عبارتند از

پتوز مادرزادی

در این شرایط نوزاد به دلیل مشکلات ژنتیکی و عدم رشد صحیح عضلاتی که پلک فوقانی را بالا می‌برند، با افتادگی پلک متولد می‌شود. تقریباً در ۷۰ درصد موارد، این وضعیت فقط روی یک چشم تأثیر می‌گذارد. کودکانی که دچار افتادگی پلک هستند، در صورت عدم درمان به‌موقع ممکن است دچار شوند. اگر این مشکل بخشی از سطوح بینایی کودک را پوشانده باشد، می‌تواند بینایی او را به تأخیر بیندازد و یا محدود کند. به‌همین‌دلیل باید در اوایل زندگی جراحی انجام شود تا مانع از نابینایی شود.

پتوز آپونوروتیک

این نوع از افتادگی پلک چشم که مرتبط با افزایش سن است، به‌علت اثرات طولانی‌مدت گرانش زمین و پیری که باعث کشیدگی تاندون عضله بالابرنده پلک می‌شوند، بروز می‌کند. اگرچه معمولاً هر دو چشم تحت تأثیر قرار می‌گیرند، اما افتادگی ممکن است در یک چشم شدیدتر باشد.

بیماری ام اس یا میاستنی گراویس

افتادگی پلک می‌تواند یکی از اولین علائم باشد، یک اختلال نادر که بر روند واکنش عضلات به اعصاب تأثیر می‌گذارد. این بیماری نه تنها در عضلات پلک‌ها بلکه در عضلات صورت، بازوها، پاها و سایر قسمت‌های بدن نیز می‌تواند باعث ضعف عضلانی پیشرونده شود.

بیماری‌های عضلانی

افتادگی پلک می‌تواند نشانه‌ای از بیماری عضلانی ارثی به نام دیستروفی عضلانی دوشن باشد که بر حرکات چشم تأثیر می‌گذارد و می‌تواند در بلع مشکل ایجاد کند. در افراد جوان‌تر افتادگی پلک چشم می‌تواند در اثر گروهی از بیماری‌های عضلانی به نام اُفتالمو خارجی مزمن پیشرونده ایجاد شود که باعث افتادگی پلک در هر دو چشم، مشکلات در حرکت چشم و گاهی درگیری عضلات گلو یا قلب می‌شود.

مشکلات عصبی

ازآنجایی‌که عضلات چشم توسط اعصاب مغز کنترل می‌شوند، هر شرایطی‌ که باعث آسیب به مغز یا اعصاب جمجمه‌ای آن شود، ممکن است باعث افتادگی پلک نیز شود. این شرایط شامل ، ، آنوریسم مغز (تورم رگ خونی داخل مغز) و آسیب عصبی مربوط به طولانی‌مدت هستند. علت دیگر افتادگی پلک، سندرم هورنر است که می‌تواند باعث ایجاد یک مردمک چشم کوچکتر و غیر طبیعی و از بین رفتن توانایی تعریق در نیمی از صورت شود. یکی از علل خطرناک بروز سندرم هورنر، تومورهای سرطانی است که در قسمت بالای ریه‌ها تکثیر پیدا می‌کنند.

مشکلات موضعی چشم

در بعضی موارد، پلک به‌دلیل عفونت یا تومور پلک، تومور داخل حفره چشم یا ضربه به چشم، حالت افتادگی پیدا می‌کند. مثلا در بیماری فلج عصب سوم، عصبی که در حرکت چشم شما نقش دارد آسیب می‌بیند. مصرف قطره‌های چشمی برای بیماری می‌تواند باعث از دست دادن چربی در ناحیه چشم شود و کمی حالت افتادگی به پلک دهد.

انواع افتادگی پلک 

۱اکتسابی

  • افتادگی پلکی اکتسابی که می‌تواند انواع زیر را در بر بگیرد:
  • افتادگی پلکی عصبی (اعصاب پلکی درگیر شده و پلک را دچار مشکل می‌کنند)
  • افتادگی پلکی عضله ای (اختلال در عضله‌ی پلکی که پلک را بالا نگه می‌دارد)
  • افتادگی پلکی تاندونی (ضعف در تاندون چشمی که پلک را بالا نگه می‌دارد)
  • افتادگی پلکی مکانیکی (پلک برای عضلات سنگین تر از آن است که بلندش کنند)

۲مادرزادی

افتادگی پلک مادرزادی در کودکان می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله ضعف عضله ای ایجاد شود.

افتادگی پلکی در کودکان می‌تواند با ایجاد آستیگماتیسم یا و یا انسداد مسیر بینایی منجر به شایع ترین اختلال ناشی از افتادگی پلکی در کودکان شود.

عوارض افتادگی پلک 

افتادگی پلکی علاوه بر مشکلات زیبایی که می‌تواند برای هر فرد به وجود بیاورد منجر به مشکلات جسمی نیز برای افراد می شود.

فرد مبتلا به افتادگی پلکی اگر دچار تاری دید باشد مدام مجبور میشود چشمان خود را جمع کند و به عضلات کناری چشم خود فشار بیاورد که این کار علاوه بر آسیب زدن به عضلات چشم منجر به چروک شدن پوست دور چشم میشود
همچنین فردی که بر اثر انسداد مسیر بینایی باید سر خود را به عقب ببرد و با این کار به مرور دچار کشیدگی عضلات گردنی می‌شود.

بهترین روش درمان افتادگی پلک چشم

اصولا نوع درمان افتادگی پلک به علت و شدت آن بستگی دارد. در ادامه به روش‌های رایج درمان این مشکل اشاره خواهیم کرد. افتادگی پلک اغلب یک مشکل طولانی‌مدت است. خوشبختانه در اکثر کودکان مبتلا به پتوز مادرزادی درمان‌نشده، وضعیت نسبتاً پایدار است.و در افراد مبتلا به پتوز آپونوروتیک (پتوز وابسته به سن)، افتادگی پلک می‌تواند با گذشت سال‌ها به‌تدریج افزایش یابد. پس در هر صورت باید به فکر درمان به‌موقع باشید!

قطره چشمی برای رفع افتادگی پلک

برای موارد موقت افتادگی پلک ناشی از تزریق بوتاکس، یک مطالعه قدیمی معتبر پیشنهاد کرد که قطره‌ چشم «لوپیدین» ممکن است به بهبودی سریعتر کمک کند، زیرا باعث انقباض سریع پلک‌ها می‌شود.

جراحی افتادگی پلک چشم

اگر افتادگی پلک چشم ناشی از افزایش سن باشد، معمولاً جراح پلاستیک با بالا بردن پلک به کمک جراحی زیبایی «بلفاروپلاستی مشهد» مشکل را برطرف کند. در اکثر موارد این یک روش سرپایی است که تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. بی‌حسی موضعی به عمومی ترجیح داده می‌شود، زیرا به جراح اجازه می‌دهد تا موقعیت پلک‌های شما را در حالی که چشمان شما باز است تنظیم کند.

اصولا در موارد خفیف افتادگی پلک، فقط برداشتن بخشی از عضلات پلک انجام می‌شود. در موارد متوسط ممکن است کوتاه کردن عضله اصلی پلک انجام شود و ممکن است در موارد شدیدتر توصیه شود. اخیر نیز نوعی از جراحی به نام «اسلینگ» رایج شده که در آن از لیفت عضلات پیشانی برای بالا بردن پلک‌ها استفاده می‌شود.

افتادگی پلک

اگر کودک شما با پتوز مادرزادی شدید متولد شده باشد، احتمالاً پزشک انجام جراحی اصلاحی سریع را به شما پیشنهاد می‌کند، زیرا درمان زودرس خطر آسیب دائمی بینایی را کاهش می‌دهد. اگر کودک شما دچار پتوز خفیف‌تر و بدون اختلال در بینایی است، ممکن است پزشک برای اصلاح افتادگی پلک صبر کند تا کودک ۳ تا ۵ ساله شود.

در دوران کودکی، جراحی پلک تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود و احتمال بروز خطرات مرتبط با آن از جمله ، قرنیه خراشیده‌شده و نیز وجود دارد. علاوه‌براین، غیر معمول نیست که جراحان پلک را بیش‌ازحد بالا یا پایین ببرند و پس از جراحی بیمار از ظاهر خود رضایت نداشته باشد. در برخی موارد، جراحی اصلاحی باعث می‌شود که چشم‌ها در حین خواب اندکی باز بمانند، بنابراین برای جلوگیری از خشک شدن آن‌ها قبل از خواب شبانه از روغن استفاده کنید.

تاثیر عصای پتوز بر درمان افتادگی پلک

در این روش غیر جراحی، معمولا چشم پزشک با افزودن یک زائده مخصوص عصا مانند به قاب عینک و نگه‌داشتن پلک در جای خود، از افتادگی آن جلوگیری می‌کند. در حال حاضر دو نوع عصای پتوز وجود دارد، قابل تنظیم و تقویت‌شده. عصاهای قابل تنظیم به یک طرف قاب عینک متصل می‌شوند، درحالی‌که عصاهای تقویت‌شده به دو طرف قاب عینک متصل می‌شوند.

این وسیله عالی را می‌توان تقریباً بر روی انواع قاب عینک نصب کرد، اما روی قاب‌های فلزی معمولا بهترین عملکرد را دارد. با توجه به اینکه این روش نتایج خوبی حتی بر روی بیماران با مشکل افتادگی چشم شدید داشته است، می‌توان از آن برای موارد اضطراری که بیمار به دلیل مشکلات زمینه‌ای مثل دیابت یا بالا امکان جراحی ندارد، استفاده کرد.

اگر به‌دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و مشکلات عضلانی، عصبی یا مربوط به چشم دچار افتادگی پلک شده باشید، پس از درمان آن‌ها معمولا مشکل شما برطرف و یا از بدتر شدن آن جلوگیری می‌شود. البته اگر افتادگی پلک شما آنقدر شدید باشد که سطوح بینایی شما مسدود شده باشد، علاوه بر درمان بیماری‌های زمینه‌ای نیاز به جراحی نیز خواهید داشت.

افتادگی پلک

درمان افتادگی پلک چشم با داروهای گیاهی

طبق تجربه، استفاده موضعی از چای کیسه‌ای بابونه به‌دلیل آنکه یک ضد التهاب عالی است، برای رفع این مشکل موثر است. فقط کافی که شب قبل دو عدد چای کیسه‌ای را در فریزر بگذارید و صبح روز بعد به مدت ۲۰ دقیقه روی پلک‌های خود قرار دهید. حتی می‌توانید گل بابونه را با آب و خیار در دستگاه مخلوط‌کن به‌خوبی ترکیب کنید و از خمیر بدست آمده روی پلک‌های خود استفاده کنید. از ترکیب جو، عسل و تخم مرغ برای درمان موضعی افتادگی پلک غافل نشوید. ژل آلوئه‌ورا با قدرت آبرسانی زیاد خود می‌تواند به استحکام پلک‌ها کمک کند.

درمان افتادگی پلک چشم با طب سنتی

از نظر متخصصان طب سنتی علاوه بر داروهای گیاهی، ماساژ و طب سوزنی نواحی اطراف چشم و پلک نیز در رفع افتادگی پلک بسیار موثر بوده و جایگزین مناسبی برای بلفاروپلاستی در مشهد است. روغن‌های گیاهی مانند روغن زیتون و روغن نارگیل به‌دلیل خاصیت آبرسانی، ضد التهابی، جوانسازی و سفت‌کنندگی خود می‌توانند به روند درمان این مشکل کمک کنند. امروزه کرم‌های موضعی زیادی نیز در بازار موجود است که فرمولاسیون گیاهی آن‌ها تحت نظر متخصصان طب سنتی برای رفع افتادگی پلک به‌صورت تدریجی موثر واقع شده است.

برای درمان افتادگی پلک چشم چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر افتادگی پلک شما با موارد زیر همراه است، حتما در اولین فرصت با یک پزشک متخصص چشم یا داخلی مشورت کنید:

  • در طی چند روز یا چند ساعت ناگهان بروز کرده است.
  • با دوبینی، ضعف عضلات صورت، ضعف در بازوها یا پاها، مشکل در گفتار یا بلع یا شدید همراه است.
  • با علائم از جمله درد و قرمزی چشم، تب، تورم و برآمدگی چشم یا مشکل در حرکت دادن چشم همراه است.
  • پلک‌های شما با افزایش سن حالت افتادگی پیدا کرده‌اند و این مسئله باعث اختلال در بینایی شما شده و یا ظاهر شما را به طور جدی تحت تأثیر قرار داده است.

درصورتی‌که تصور می‌کنید یک چشم کودک شما کوچکتر از دیگری است و یا در هنگام صحبت کردن کودک سعی می‌کند با بالا بردن ابروها دید بهتری پیدا کند، حتما با پزشک یا چشم‌پزشک مشورت کنید. اگر شرایط مراجعه حضوری ندارید، از صدها در ، و متنی بگیرید و مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاوره‌های ایشان استفاده کنید. با توجه به امکان پیشرفت اختلال افتادگی پلک و عوارض جانبی آن، مسئله ساده‎ای نیست که به‌راحتی از آن بگذرید. برای اطلاعات بیشتر درباره جراحی افتادگی پلک نیز میتوانید با مشورت کنید.