مجازات آرسن لوپن تهران چه خواهد بود؟
سارق تلفن همراه خیابان استاد معین یا «آرسن لوپن» پایتخت که به رفتار منحصر به فرد و آرام در جریان سرقت شهرت داشت، سه شنبه شب (6 شهرورای 1403) به همراه سه دوستش دستگیر شد. این افراد متهم به سرقت گوشی هستند.
سردار عباسعلی محمدیان رئیس پلیس پایتخت در نشست خبری روز چهارشنبه هفتم وزیری درباره دستگیری این گروه گفت: دو سارق این گروه مانند سارقان دیگر هستند اما عکس و انتشار کلیپ آنها باعث شد چندین بار مکان خود را تغییر داده و گرفتن آنها را دشوار می کند، این دو سارق کیف قاپی و قاپنده تلفن همراه بودند.
به گفته سردار محمدیان، تاکنون 10 فقره سرقت از این متهمان به اثبات رسیده است، اما تحقیقات ادامه دارد و خوشحالیم که چهار بار توانستند محل خود را تغییر دهند.
رئیس پلیس پایتخت تاکید کرد: دادستان تهران شخصا از دستگیری این افراد به دلیل اهمیت این موضوع و خشم افکار عمومی خبر داد. همچنین امیدواریم در کمترین زمان ممکن به پرونده این افراد رسیدگی شود.
مجازات جیب بری و سرقت گوشی موبایل چیست؟
سید مهدی حجتی فقیه و حقوقدان درباره وضعیت سارقان تلفن همراه در خیابان استاد معین تهران گفت: تا اصلاح ماده 104 قانون مجازات اسلامی بر اساس قانون تخفیف مجازات، گوشی تلفن همراه و آنها هستند. مجازات مسدود کردن تلفن همراه سارق تلفن همراه معتقد بود ارزش اموال مسروقه کمتر از 20 میلیون تومان بوده و سرقت نیز فاقد سابقه کیفری است. با توجه به بخشودگی جرم به دلیل اینکه جرم سرقت تلفن همراه قابل گذشت بوده و معمولاً مال مسروقه تعیین می شود، مجازات به نصف یعنی از 1 تا 5 سال به 6 ماه به 2 سال و نیم کاهش یافت با همکاری سارق و شاکی که به تنهایی به دنبال جبران خسارت کمتر از مبلغ واقعی و تا سقف 20 میلیون تومان بوده است.
وی در ادامه گفت: با اصلاح این ماده قانونی در بهمن ماه امسال، این جرم بار دیگر در زمره جرایم قابل گذشت قرار گرفت و مجازات بر اساس ارزش اموال مسروقه تعیین شد و سپس مجازات حبس از یک به افزایش یافت پنج سال
«طرح اصلاح ماده 104 قانون مجازات اسلامی» که در تاریخ 7 آذر 1402 به امضای 37 نفر از نمایندگان رسیده بود، برای تقدیم به شورای آیین دادرسی اسلامی اعلام شد و در مقدمه این اصلاحیه دلایل موجهی ارائه شد. در این ماده قانونی آمده است: «اهمیت تضمین امنیت روانی شهروندان و پیگیری مستمر و قاطع جرم سرقت و اجرای مجازات های بازدارنده قانونی در حوزه قضایی صالح برای مبارزه با جرم سرقت، طرح زیر ارائه می شود. روند قانونی انجام شده است.
بر اساس این اصلاحیه پیشنهادی، ماده 104 قانون مجازات اسلامی به شرح زیر تغییر می یابد: «در ماده 104 اصلاحی قانون مجازات اسلامی مورخ 23/1398 (موضوع ماده 11 قانون تخفیف مجازات حبس) عبارت «و دزدی» از جمله مواد (656)، (657)، (661) و (665) کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب دوم قبرگلی 1375 می باشد مشروط بر اینکه بهای سرقت رفته باشد. مال بیش از دویست میلیون (200.000.000) ریال نباشد و سارق دارای سابقه کیفری مؤثر نباشد.
در جلسه فوق العاده روز سه شنبه هشتم فروردین ماه شورای اسلامی گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در خصوص اصلاح ماده 104 قانون مجازات اسلامی در صدر دستور کار قرار گرفت و نمایندگان با کلیات موافقت کردند. جزئیات این طرح و لذا طرح اصلاح مجازات سرقت و جرم زیر 20 میلیون تومان تصویب شد.
اگر سارق از مال مفقود شده در حین سرقت سوء استفاده کند و در واقع یکی از مصادیق سرقت باشد، در این صورت مرتکب تا ده سال حبس می شود تا مجرم شناخته شود یا خیر دزد مال گمشده را با زور یا سوء استفاده برده یا نه. وی افزود: اگر سارق از مال مفقود شده در جریان سرقت سوء استفاده کند و در واقع مصداق سرقت باشد، مجرم به ده سال حبس محکوم می شود. و اگر فقط متهم به سرقت گوشی های باطله باشد، مجازات وی از 1 تا 5 سال حبس و ضبط دارایی خواهد بود. در نتیجه، دادگاه می تواند آرسن لوپن را به بیش از 6 سال زندان در پایتخت محکوم کند تا بر اساس قوانین حاکم بر اکثر جرایم، مجازات را افزایش دهد.
این وکیل دادگستری با اشاره به ماده 134 اصلاحی قانون مجازات اسلامی که در سال 1398 به تصویب رسید، خاطرنشان کرد: در صورتی که جرایم متهم بیش از سه جرم باشد، مجازات مرتکب حداکثر آن جرم است مجازات قانونی است و دادگاه می تواند مجازاتی بالاتر از حداکثر مجازات مقرر در قانون قرار دهد و آن را چهار برابر افزایش دهد.
وی تصریح کرد: پیشگیری از مجازات تنها عامل پیشگیری از جرایم است که جنبه ترسناک دارد و در خصوص سرقت و سایر جرایم نیز باید پیشگیری از وقوع جرم در سرلوحه کار مسئولان ذیربط قرار گیرد. زمانی که وضعیت اقتصادی و زندگی مردم با مشکل مواجه است. بدون شک تعداد سارقان افزایش خواهد یافت.
حجتی تصریح کرد: مبارزه با اختلاس و اختلاس گران مهمتر از مبارزه با سارقان در این زمینه و تا زمانی است که اختلاس صورت نگیرد. طبیعتاً سارقان سرنخی از تبدیل اموال مسروقه به وجه نقد ندارند و در این زمینه لازم است عوامل کسب وجه مخصوصاً تلفن همراه، گاهاً به صورت سازمانی عمل کنند. برگزار شود
وی در پاسخ به این سوال که آیا میزان مجازات جرم سرقت در قانون پیش بینی شده است؟ وی گفت: بدون شک این مانع است اما در واقع شدت مجازات ربطی به میزان جرم ندارد. علاوه بر این، مجازات اعدام عامل بازدارنده ای برای جرایم مواد مخدر نیست و افراد زیادی هر ساله مرتکب جرایم مواد مخدر می شوند.
وی افزود: معمولا همه مجرمان روی دستگیر نشدن حساب می کنند و در آینده با در نظر گرفتن امکانات مصالحه مانند تخفیف و تعلیق مجازات یا آزادی و عفو منتظر مجازات کامل خواهند بود. .