آلودگی نفتی در سواحل خزر؛ شنا کردن ممنوع!
آلودگی سواحل خزر و آبهای ساحلی بسیار جدی است. دو سوم طول سواحل خزر در ایران در خطر آلودگی قرار دارد و آلاینده ها سلامت ساکنان خزر از جمله انسان را به خطر انداخته است. بنابراین تأثیر منابع آلودگی دریای خزر بر انسان 10 برابر بیشتر از آخرین زنجیره غذایی است.
به گفته کارشناسان، به دلیل هجوم بی رویه گردشگران و ریختن میلیون ها تن زباله در جنگل ها و مناطق ساحلی و همچنین ورود سموم کشاورزی و پسماندهای شهری و صنعتی به رودخانه های منتهی، انواع آلودگی ایجاد شده است. به دریای خزر. شن و ماسه ساحل علاوه بر تاثیرات جدی بر فاضلاب، آبزیان و سلامت انسان، زیستگاه های گیاهی و جانوری سواحل خزر را آلوده و از بین می برد.
آلودگی خزر 10 برابر بیشتر برای انسان مضر است
این پژوهشگر مطالعات دریایی با اشاره به میزان آلودگی سواحل خزر گفت: آلودگی نفتی آذربایجان یکی از منابع اصلی آلودگی دریای خزر است که با ورود به آب های ایستارا 120 کیلومتر از مناطق ساحلی را آلوده می کند.
همایون خسروان افزود: بیش از 100 رودخانه وجود دارد که به دریای خزر می ریزند و در مسیر خود به سواحل بین ایستارا و گمیشان از شهرهای مهمی از جمله سه استان گیلان، مازندران و گلستان عبور می کنند. آب این رودخانه ها برای مصارف کشاورزی استفاده می شود و سپس از طریق این رودخانه ها سموم و کودهای شیمیایی به دریای خزر ریخته می شود. فاضلاب شهری نیز مستقیماً وارد این چرخه آب می شود که سطح آلودگی میکروبی در آب های ساحلی را به شدت افزایش می دهد. به همین دلیل است که حیات آبزیان و منابع زیستی خزر به شدت کاهش یافته است.
این محقق مطالعات دریایی گفت: زمانی که آلودگی وارد زنجیره غذایی می شود، آبزیان آلوده می شوند و به نوبه خود وارد زنجیره غذایی انسان می شوند، به عنوان مثال در آبزیان و گیاهان این آلودگی در چرخه غذایی انسان 10 برابر می شود.