هوش مصنوعی شغل ما را می دزدد؟
هوش مصنوعی در سال های آغازین کاهنده مشاغل خواهد بود ولی به تدریح شاغلان و کنشگران بازار کار در همه جای جهان فرا خواهند گرفت که چطور از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار استفاده کنند. پس هوش مصنوعی در نقطه دوم به عنوان یک خدمتکار و سرویس دهنده خواهد بود.
به گزارش تیتر نیوز به نقل از قدس متن پیش رو نگاهی به فرصت ها و تهدیدهای هوش مصنوعی برای بازار کار است که در ادامه می توانید بخوانید: در حال حاضر به طور فزاینده ای شاهد هوشمند شدن فرایندهای تولید هستیم که منجر به تولید سریع تر باکیفیت تر و مقرون به صرفه ترشدن محصولات شده است. با وجود چنین توانمندی در هوش مصنوعی آیا این فناوری قرار است ما را بیکار و شغل صدها کارگر را بدزدد؟براساس مطالعه مجمع جهانی اقتصاد انتظار می رود تا سال ۲۰۲۵ هوش مصنوعی ۷۵میلیون شغل را در سراسر جهان خودکارسازی کند و در عین حال ۱۳۳میلیون شغل جدید به جای آن ها ایجاد کند.
در گفت وگو با دکتر مسلم خانی استاد دانشگاه در حوزه کارآفرینی به این پرسش پاسخ دادیم که دگرگونی بازار کار چه چالش ها و فرصت هایی را برای کارگران و کارفرمایان ایجاد می کند؟
تحول بازار کار از رباتیک شدن تا هوش مصنوعی
دکتر مسلم خانی در گفت وگو با قدس یادآوری می کند: چهار اتفاق در بازار کار در حال روی دادن است یک؛ ابزار هوش مصنوعی که در بازار کار جهانی بسیار نقش آفرین ظاهر شده است.
دوم؛ بحث رباتیک شدن فرایندهاست که گرایش کسب وکارها اعم از کشاورزی صنعتی و خدماتی را به سمت استفاده از ربات های هوشمند سوق داده است.
سوم؛ بحث چاپ سه بعدی و چندبعدی است که باز یک تحول فوق العاده در دنیای کسب وکار محسوب می شود.
چهارم؛ بحث اینترنت اشیاست که می تواند کسب وکارها را دچار تحول کند. به گفته وی وقتی از هوش مصنوعی صحبت می شود مفهومش این است که یک خدمت از صفر تا صد یا بخشی از آن می تواند توسط فناوری هوش مصنوعی با سرعت دقت و با کیفیت بهتر و بهره وری بالاتر ارائه شود. پس در گام نخست در یک بازه زمانی با حذف مشاغل توسط هوش مصنوعی روبه رو خواهیم بود و برآورد سازمان جهانی کار هم از نابودی حدود ۱۴میلیون فرصت شغلی در دنیا توسط چهار عامل فوق خبر می دهد. وی در عین حال تأکید می کند انقلاب های فناوری در عین حالی که به کاهش برخی شغل ها منجر می شوند به رشد و ایجاد مشاغل جدید نیز کمک می کنند.
ریزش مشاغل سنتی تکرارشونده و یدی
خانی با اشاره به اینکه قرار است هوش مصنوعی در قالب یک ابرپروژه برای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تعریف و سازمانی با عنوان هوش مصنوعی نیز در کشورمان برای رصد و پایش فعالیت های توسعه ای این حوزه ایجاد شود می گوید: هوش مصنوعی یک ابزار در خدمت بهره وری است که می تواند به سرعت دقت و کیفیت در ارائه خدمات و تولید کالا منجر شود مثلاً از این ابزار در علم حقوق استفاده می کنیم؛ سرعت تحلیل داده ها و قوانین و مقررات مربوط به موضوع خاص را افزایش و احتمال خطا در این حوزه را کاهش می دهد و در بقیه مشاغل هم به همین نحو در خدمت بهره وری است. از زوایه دیگر هوش مصنوعی می تواند بخشی از مشاغل را به طول کامل عهده دار شود مثلاً در حوزه لجستیک و مدیریت ماشین ها و خودروها می تواند نقش جایگزین نیروی انسانی را داشته باشد. هوش مصنوعی خودش مولد فعالیت های نوین هم هست. پس ما در نقطه آغاز با ریزش مشاغل سنتی تکرار شونده و یدی و قابل برنامه ریزی مواجه خواهیم بود.
هوش مصنوعی از کنش گری کامل تا خدمتکار
خانی با بیان اینکه در گام دوم هوش مصنوعی از نقش کنش گری و عاملیت کامل تبدیل به یک ابزار در کنار عامل انسانی می شود یادآوری می کند: امکان دارد فرایندهای خلبانی و رانندگی ماشین های سنگین و راهبری قطار و هدایت کشتی ها و زیردریایی ها را که حساسیت بالایی دارند به طور کامل رباتیک و هوشمند کنیم که اتفاق خوبی است و پس از آن کاهش حوادث لجستیکی را شاهد خواهیم بود زیرا بیشتر این حوادث به عامل انسانی برمی گردد.
پس هوش مصنوعی در سال های آغازین کاهنده مشاغل خواهد بود ولی به تدریح شاغلان و کنشگران بازار کار در همه جای جهان فرا خواهند گرفت که چطور از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار استفاده کنند. پس هوش مصنوعی در نقطه دوم به عنوان یک خدمتکار و سرویس دهنده خواهد بود.وی می گوید: نکته سوم این است که هوش مصنوعی به هیچ وجه جایگزین عامل انسانی هوشمند نخواهد شد.
هوشی که براساس داده های موجود در بستر وب شکل گرفته و بر مبنای داده هایی که پیش تر بشر از طرق مختلف با دیگران به اشتراک گذاشته به یک تصمیم و تحلیل نهایی می رسد پس قابلیت هدایت گری منفی را هم دارد چراکه می شود هوش مصنوعی را با همین منابع و از طریق داده های ناصحیح دچار خطای محاسباتی کرد. بنابراین هوش مصنوعی یک ابزار در خدمت عامل انسانی هوشمند است البته منظور ما از نیروی انسانی هوشمند نیروی متخصص دانش آموخته ماهر و مجهز به فناوری های نوین است. نیروی فاقد این مهارت ها مغلوب هوش مصنوعی خواهد بود.
وی تصریح می کند: به زودی عوامل چهارگانه شامل هوش مصنوعی و رباتیک شدن فرایندها اینترنت اشیا و چاپ سه بعدی موجب ارتقای نقش عامل انسانی در بازار کار خواهند شد. به بیان دیگر ما در آینده ای نه چندان دور شاهد نیروی کار توانمندتر حرفه ای تر و دانشمندتر خواهیم بود. در همین راستا ما جزو کشورهای به شدت نیازمند یادگیری در این حوزه ها هستیم که در این موارد فقط بهره بردار نباشیم بلکه کنشگر نیز باشیم.
وی تأکید می کند: در حال حاضر بخش بزرگی از بازار کار ما همین الان در اختیار کسانی است که تحصیلات دانشگاهی ندارند به بیان دیگر سهم نیروی کار دانشی در بازار کار کنونی ایران کمتر از ۳۰درصد است. مفهوم این آمار این است که هوش مصنوعی یک ابزار و فناوری است که برای نیروی کار دانشی ما شناخته شده نیست و برای ۷۰درصد بقیه یک تهدید بزرگ محسوب می شود چون بخشی مهمی از فعالیت های آن ها را در اختیار خواهد گرفت.
جای خالی آموزش و حکمرانی کشور در هوش مصنوعی
وی می گوید: هوش مصنوعی در آینده به صورت یک فناوری اختصاصی عمیق در حوزه ها و رسته های شغلی تخصصی به کار گرفته خواهد شد و ما در مواجهه با آن باید دو رویکرد در دستور کار داشته باشیم؛ یک رویکرد بازآموزی فنی شاغلان موجود متناسب با رسته کاری خودشان است که حدود ۲۴میلیون نفر را شامل می شود همچنین هوش مصنوعی باید به دانش آموزان و دانشجویان در مقاطع تحصیلی مختلف آموزش داده شود تا تبدیل به نیروی کار مسلح و مسلط در این حوزه شوند.
رویکرد دوم در حوزه حکمرانی هوش مصنوعی است که نیازمند این هستیم بتوانیم مولد هوش مصنوعی باشیم و فقط بهره بردار و دانلودکننده نباشیم. در حال حاضر کشور ما بیشترین میزان دانلود و کمترین آپلود را در انواع محصولات در بستر وب دارد.
این استاد دانشگاه می گوید: هوش مصنوعی یک پدیده عجیب و غریب برای بازار کار ایران تلقی می شود و اگر به سرعت در حوزه آموزش و توانمندسازی نیروی کار امروز و فردا اقدامی انجام ندهیم؛ چه بسا دچار نوعی غافل گیری بزرگ در بازار شویم و با بیکاری ناشی از هوش مصنوعی تغییر فناوری رباتیک شدن فرایندها اینترنت اشیا و عوامل نوین مواجه شویم. با وجود تعلل هایی که داشتیم به ویژه پس از تأکید رهبر معظم انقلاب بر ضرورت نقش کنش گری و فعال مؤثر بودن در حوزه هوش مصنوعی باید ورود معنی داری به این حوزه داشته باشیم. بخش بزرگی از عدم بهره وری ما در امور مختلف به عدم مستندسازی و نبود بانک های اطلاعاتی قابل اعتماد و نبود داده های صحیح برمی گردد. مثل توزیع یارانه ها که هنوز هم به جامعه هدف مستحق خود نمی رسد. اما ابزار هوش مصنوعی می تواند به دولتمردان در هدایتگری اقتصادی کمک کند.
با این تفاسیر باید گفت بیشتر احتمال می رود هوش مصنوعی ماهیت کار را تغییر دهد تا اینکه موجب از دست رفتن شغل افراد مختلف شود. البته برای انطباق با این تغییرات کارگران ممکن است نیاز به کسب مهارت های جدید داشته باشند اما پشت سر گذاشته نخواهند شد.
انتهای پیام
*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در تیتر نیوز به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.