شواهد اولیه در معادن نویافتۀ هخامنشی ها چه می گوید؟

معاون میراث فرهنگی استان ایلام درباره معادن تازه کشف شدۀ هخامنشی ها توضیحات تازه تر داد و گفت: این معادن چندان هم ناشناخته نبودند حتی افراد محلی از یکی از این معادن برای ساخت وساز استفاده می کردند چون تا پیش از این چنین ادعایی مطرح نبود که این معادن به دوره هخامنشی و کاخ آپادانا در شوش مربوط باشند.
رائد ناصری فر درباره شناسایی سه معدن سنگ در منطقه آبدانان که احتمال می رود سنگ های به کار رفته در کاخ داریوش بزرگ هخامنشی آپادانا در شوش از آن ها استخراج شده باشند به تیتر نیوز گفت: در منطقه آبدانان سه معدن وجود دارد که احتمال می رود سنگ های کاخ آپادانا در شوش از این معادن تأمین شده اند. پیش تر نیز مطالعاتی روی این معادن انجام شده بود و کارشناسان ما به همراه افراد بومی منطقه این معادن را مورد بررسی قرار داده بودند. اخیراً فردی به نام «محمد حیدری» که معلم و کوهنورد است این موضوع را مورد بررسی قرار داد و ادعا کرد که سنگ های کاخ آپادانا از این منطقه استخراج شده اند. همچنین آقای احمدزاده شوهانی کارمند پایگاه شوش و باستان شناس مقاله ای در این زمینه نوشته و تحقیقاتی انجام دادند. ایشان ادعا دارند که این سنگ ها از سه معدن مذکور استخراج و به کاخ شوش و آپادانا منتقل شده اند.
ناصری فر افزود: در منابع قدیمی نیز به شهرهایی مانند «ابیرادوش» اشاره شده است که مربوط به این دوره هستند. البته این ها فعلاً در حد یک فرضیه است؛ فرضیه ای که به حداقل یک ماه کاوش علمی در منطقه نیاز دارد تا اثبات شود که این سنگ ها متعلق به دوره هخامنشی هستند و از اینجا به شوش منتقل شده اند.
او ادامه داد: بر این اساس به همراه رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و کارشناسان حوزه باستان شناسی به منطقه رفتیم. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این سنگ ها متعلق به دوره هخامنشی هستند. برای ما به عنوان متولیان میراث فرهنگی موضوع تا حدی اثبات شده اما در باستان شناسی چیزی صد درصد نیست تا زمانی که کاوش های علمی انجام شود زیرا فاصله محل معدن تا شوش حدود ۱۵۰ کیلومتر است.
معاون میراث فرهنگی استان ایلام با بیان اینکه در حال حاضر این فرضیه در این سطح قابل قبول است اما نیاز به بررسی بیشتر دارد اظهار کرد: این معادن چندان گم و ناشناخته نبودند؛ دقیقاً پشت پاسگاه آبدانان قرار دارند. افراد محلی بی آنکه بدانند از یکی از این معادن برای ساخت وساز نیز استفاده می کردند. اما اینکه این معادن به دوره هخامنشی مربوط باشند یا سنگ های کاخ آپادانا از آنها استخراج شده باشند تا پیش از این چنین ادعایی مطرح نبود.
ناصری فر در پاسخ به این سوال که در حال حاضر آیا یگان حفاظت یا تیمی برای مراقبت از این معادن مستقر شده است گفت: شهرستان آبدانان نمایندگی حفاظت و میراث فرهنگی دارد و وظیفه ذاتی آن ها مراقبت از همه آثار است. این کوه ها مکان هایی نیستند که سرقتی از آن ها رخ دهد چون فقط معادن سنگ هستند.
محمدابراهیم زارعی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری جمعه ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ اعلام کرد که در دامنه زاگرس و منطقه آبدانان ایلام سه معدن شناسایی شده که احتمال می رود همان معادن گمشده دوران هخامنشی باشند.
او گفته است: در حال انجام آزمایش هایی هستیم تا مشخص شود سنگ ها با نمونه های کاخ شوش یکسان اند یا نه.
لقمان احمدزاده باستان شناس پروژه نیز درباره این کشف گفته است: ماجرا از ویدیویی در اینستاگرام شروع شد. محمد حیدری معلم محلی به طور اتفاقی این معادن را معرفی کرد و ما متوجه شباهتشان با معادن هخامنشی شدیم.
این باستان شناس تأکید کرد: احتمال می دهیم این معادن همان «ابیرادوش» باشند که در کتیبه کاخ آپادانا آمده است. اگر این فرضیه تایید شود معادن آبدانان می توانند به ثبت جهانی برسند و نقشی مهم در بازسازی تاریخ معماری و مهندسی هخامنشی ایفا کنند.
انتهای پیام