نگاه پدر حادثهنویسی مطبوعات ایران به ماجرای مرگ پوراحمد
این روزها پرداختن به موضوع مرگ و خودکشی در شبکههای اجتماعی و برخی رسانهها در صورت لزوم رعایت استانداردها و پروتکلهای اولیه کمی بیدقت خواهد بود. دخل و تصرف در حریم شخصی افراد و پرهیز از تبلیغ خودکشی به فراموشی سپرده می شود و متفرق کنندگان با هدف جذب مخاطب گاه نظرات سیاسی و جناحی خود را حتی تا مرز بیان می کنند.این چهره فوت شده است.
این رفتارهای غلط رسانه ای زمانی شکل می گیرد که کارشناسان بهداشت و رسانه ها بارها بر پرهیز از تفکر و خودکشی با هدف پیشگیری از رفتارهای تقلیدی تاکید کرده اند. زیرا حتی برای لحظه ای به شأن فرد مورد نظر و عواقب آن بر خانواده و نزدیکان او توجهی نمی شود.
در ماجرای اخیر درگذشت کیومرث پوراحمد، کارگردان سرشناس سینما و تلویزیون ایران، موارد زیادی از این دست مشاهده شده است و حتی اگر رسانه های NB گزارش می دادند، شایعاتی مبنی بر قتل به گوش می رسید.
بر این اساس، تیتر نیوز در صدد یادآوری پروتکلهای اخلاق رسانهای و همچنین هشدار درباره لزوم پرهیز از پرداختن به موضوعی مانند خودکشی – چه توسط نهادهای متولی پیگیری پرونده، چه متولیان رسانه و البته کاربران فضای مجازی است. فضا – در گفتگو با محمد بلوری خبرنگاران با تجربه در حوزه حوادث به بررسی رویدادهای اخیر پرداخته اند.
محمد بلوری که شش دهه سابقه فعالیت در مطبوعات دارد، نسبت به پرهیز از نگرش سهلآمیز و سهلآمیز رسانهها نسبت به خودکشیهای روزنامه و دلایل آن هشدار داد و به احتمال زیاد، همبستگی بیشتری بین میزان تبلیغات و بروز خودکشی در جامعه. بنابراین انتشار گزارش های نامناسب در شبکه های اجتماعی و رسانه ها تاثیر بیشتری بر میزان خودکشی خواهد داشت. نوعی تبلیغات در مورد خودکشی باعث گسترش این باور می شود که خودکشی یک راه طبیعی برای حل مشکلات است.
در این زمینه بخوانید:
چگونه با چهره های خودکشی برخورد کنیم؟
این روزنامه نگار در ادامه تاکید کرد: انتشار بی رویه این روزنامه موجب تشویش اذهان جامعه به ویژه جوانان و نوجوانان خواهد شد و در صورت ادامه مشکلات آثار آن را به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به فعالیت حرفه ای خود در حوزه حوادث یادآور شد: در تمام این سال ها هیچ گاه به جزئیات حادثه اشاره ای نکرده اند تا مبادا بر نسل جوان و آینده آنها، جامعه و حتی خودشان تأثیر بگذارد. مراقبت و دل سرد.
اگر به جامعه و جوانان داده می شد، می گفت همه اینها خلاف نشاط است.
محمد بیلوری که به بسیاری از پرونده های جنایی از جمله «خفش شب» رسیدگی کرده است، یادآور شد: در گذشته از انتشار تصاویر و اطلاعات قتل ها و خودکشی هایی که می توانست بر اذهان عمومی و جامعه تأثیر بگذارد پرهیز می کردیم. موضوع خودکشی؛ چون اگر در جامعه بود نسل خاص جوان ناامیدی عمومی را ابداع می کرد و ما همه این نکات را رعایت می کردیم. ما از صحنه هایی که ناراحت کننده یا ناامید کننده بود استفاده نکردیم.
بلوری به رفتار دستگاه های رسانه ای متولی پرونده در خصوص رسیدگی به موضوع حساسی مانند خودکشی اشاره کرد و به چنین هشدار داد: این توافق منجر به یأس عمومی در جامعه می شود.
و با اشاره به الگوی مشابه یکی از خودکشی ها، عنوان شد که اگر رسانه ها موضوع و آثار مخرب آن بر جامعه را رسانه ای نمی کردند، خودکشی های دیگری نیز رخ می داد. اتفاقا اگر نتیجه همان درمان باشد جای نگرانی دارد.
بلوری همچنین خطاب به اصحاب رسانه تاکید کرد: اخباری اینگونه نیاز به توجه زیادی دارد. وقتی موضوع هنوز مشخص نیست رسانه ها نباید ناامیدی را در جامعه به ویژه جوانان گسترش دهند. به خصوص اینکه برخی رسانه ها از عواقب کار خود بی اطلاع هستند و نمی دانند که آیا تاثیر بدی خواهد داشت. ممکن است عوامل زیادی باعث خودکشی فرد شده باشد و اگر عاملی که منجر به این عمل شده نباید زیاد باشد. من نباید اینها را بنویسم. به خصوص برای نسل جوان که با مشکلات زیادی روبرو هستند. در این ایام مطبوعات و رسانه ها باید با روانشناسان و کارشناسان صحبت کنند و برای گسترش معنویت تلاش کنند که متاسفانه اکثر رسانه ها این کار را نمی کنند.
بلوری با اشاره به نحوه فوت پوراحمد در برخی رسانه ها عنوان کرد: با توجه به آشنا بودن نام کارگردان، وی با فردی ناشناس و شناخته شده متفاوت بود و البته هر تصادفی نسبت داده می شد. بر او تأثیر بیشتری خواهد داشت و جامعه را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. به همین دلیل نباید آن را نادیده گرفت; زیرا اگر افراد مشهور باشند تاثیر بیشتری در جامعه خواهند داشت.
وی بار دیگر تاکید کرد: رسانه ها از انتشار صحنه ها و مطالب ناراحت کننده خودداری کنند. زیرا جامعه فشارهای خاص خود را دارد و رسانه ها نباید به آن دامن بزنند.
آخرین پیام