دکل مهاری چگونه نصب می شود؟
آموزش نصب دکل مهاری
دکلهای مهاری به دکلهایی گفته میشود که بوسیله سیم مهار به زمین یا تکیه گاه دیگری مهار گردد. این نوع دکلها به دلیل وزن پایین و سبکی وزن مزیت دارد و در مکانهایی که فضا به قدر کافی موجود باشد استفاده میگردد. دکل مهاری g45 اغلب در شبکه تلفن همراه، رادیو و بیسیم و شبکههای رایانهای مورد استفاده قرار میگیرد. این دکلها قابلیت نصب در پشت بام منازل و ادارات را داشته علاوه بر اینکه ارتفاع ساختمان به بلندی محل نصب آنتنها کمک کرده در مناطق شهری مزیت فراوانی دارد.
این نوع دکلها در صورتی که روی زمین نصب گردد نیاز به فضای زیادی جهت نصب سیم مهارها دارد. به خاطر سبکی وزن، بهای این دکلها کمتر از دکلهای دیگر بوده و نصب آنها ساده و کم هزینه است. این دکلها بسته به ابعاد و نوع ساخت به چند دسته تقسیم میشوند. از انواع آن میتوان به دکلهای سری G اشاره کرد که با انواع G۲۵، G۳۵، G۴۵ تولید میشوند این دکلها به صورت سه یا چهار ضلعی و به صورت سکشنهای سه متری که پایهها از لوله نمره ۳ بوده و به وسیله میل گردهای نمره ۸ یا ۱۰ به صورت خرپائی به هم متصل میشود. این دکلها ابتدا توسط کارخانه دکل سازی ROHN تولید میشده که اکنون در بعضی مواقع با نام این کارخانه شناخته میشوند.
این نوع از دکلهای مهاری با باربری بسیار کم بوده و تنها برای نصب آنتنهای بی سیم و یا دیشهای کوچک اینترنت استفاده میگردد. عدد مقابل G نشان دهنده عرض قاعده بخشها به سانتیمتر میباشد. این دکلها به دلیل سبکی بیشتر در پشت بامها نصب میشوند و بر اساس استاندارد در هر ۷٫۵ متر به وسیله سیم مهار و با استفاده از کمربند دکل از سه یا چهار جهت مهار میشوند.
در ایران بنابه دلیل اینکه استفاده از کمربند مورد توجه مشتری قرار نمیگیرد و یا اطلاع کاملی در این مورد ندارد، استاندارد پیادهسازی به صورت پیش فرض نصب مهاری در هر ۹ متر ارتفاع میباشد. در خیلی موارد به دلیل بالابردن استحکام دکل نصب شده مانند دکلهایی که در مناطق بادگیر یا دکلهای با ارتفاع ۲۴ متر به بالا و یا دکلهایی که تعداد رادیو و آنتنهای زیادی بر روی آن نصب میگردد از استاندارد نصب مهار در هر ۶متر ارتفاع استفاده میگردد.
به طور مثال برای یک دکل مهاری با ارتفاع ۳۰ متر در صورت نصب مهار به صورت پیش فرض در هر ۹ متر، دکل در ۳ نقطه و در ارتفاع ۹، ۱۸ و ۲۷ متر مهار میگردد ولی در صورت استفاده از استاندارد ۶ متر مهار دکل در ۶ نقطه و در ارتفاع ۶، ۱۲، ۱۸، ۲۴ و ۳۰ متر مهار می شود.
دکلهای سری G تولیدی این شرکت شامل G25، G35، G45، G65 و G80 سه وجهی و چهار وجهی میباشد که سری G65 و G80 از نظر سازه مشابه دکلهای خود ایستا بوده و به صورت ترکیب لوله – نبشی میباشند.
مقاله پیشنهادی: همه چیز درباره دکل مهاری خرید
معرفی متعلقات نصب دکلهای مهاری
از آنجایی که دکلهای خودایستا شامل متعلقات کمی از قبیل نردبان میباشند و دکلهای مهاری دارای متعلقات بیشتری هستند در این بخش به معرفی متعلقات دکلهای مهاری به منظور آشنایی بیشتر شما پرداخته خواهد شد. متعقات دکلهای مهاری شامل سکشن دکل، میله انکر بولت و عصایی، بیس پلیت (Base Plate)، پیچ و مهره، تاج دکل، سیستم روشنایی، سیستم ارتینگ، سیم مهاری، صفحه تعادل، کرپی، کمربند دکل، گوشواره، مهارکش و فونداسیون آهنی میباشد که در زیر به تشریح هر کدام پرداخته خواهد شد.
سکشن دکل
بدنه اصلی دکل مهاری را سکشن میگویند. هر سکشن شامل ۳ لوله در راس سه یا چهار وجه و میلگرد که به صورت خرپایی به بدنه لولهها با استفاده از سیستم جوش Co2 متصل میگردد. ارتفاع هر سکشن به صورت استاندارد ۳ متر میباشد که با استفاده از فلنچهای نر و ماده در هر سمت سکشن بر روی یکدیگر نصب و پیچ و مهره میشوند.
میله انکر بولت و عصایی
به منظور ایجاد پایه نصب متعلقات مربوط به سیستم مهاری بر روی پشت بام و یا زمین از این قطعه استفاده میگردد. در نصب دکل بر روی پشت بام از میله انکر بولت و در نصب دکل بر روی زمین از میله عصایی استفاده میشود. این قطعه به عنوان پایه گیره مابین زمین یا دیوار و قطعات نصب مهاری شامل صفحه تعادل، مهارکش و سیم مهاری میباشد.
بیس پلیت (Base Plate)
این قطعه شامل یک صفحه ورقه آهنی میباشد که اولین پایههای دکل بر روی آن قرار دارد و دکل بر روی آن نصب میگردد. این صفحه که در زیر دکل قرار میگیرد در نصب بر روی زمین بر روی سازه فونداسیون بتونی و در نصب دکل بر روی پشت بام بر روی سازه فونداسیون آهنی نصب میگردد.
پیچ و مهره
در نصب دکلهای مهاری از ۲ اندازه پیچ و مهره ۶۰×10 و ۵۰×16 استفاده میگردد. پیچ و مهرههای 60×10 برای نصب و سکشنهای دکل بر روی یکدیگر و 50×16 برای نصب متعلقات مهاری استفاده میگردد.
تاج دکل
این قطعه بر روی بالاترین نقطه دکل نصب میگردد و متعلقات مربوط به سیستم ارتینگ و سیستم روشنایی بر روی آن نصب میگردد.
سیستم روشنایی
سیستم روشنایی در فصول بالا به تفصیل عنوان گردیده است لذا در این قسمت فقط به معرفی متعلقات آن بسنده خواهد شد. این قطعات شامل: کابل برق ۲٫۵×2، فتوسل، حباب شیشهای محافظ و لامپ میباشد که در حال حاضر از لامپهای LED استفاده میگردد.
سیستم ارتینگ
این سیستم نیز در بالا تشریح شده است و شامل قطعات: میله برقگیر، سیم ارت تمام مس، کلمپس و بست ارت میباشد. لازم به ذکر است قطعات عنوان شده فوق فقط به منظور نصب سیستم ارتینگ بر روی دکل و تا پای دکل میباشد و به منظور برقراری ارتباط سیستم ارتینگ دکل به چاه ارت نیاز به نصب شینه مسی بعلاوه متعلقات فوق میباشد.
سیم مهاری
این قطعه همانطور که از اسم آن نیز مشخص میباشد به منظور مهار نمودن دکل بر روی زمین یا پشت بام میباشد. سیم مهار استاندارد قابل استفاده در نصب دکلهای مهاری باید از نوع ۵ رشته به هم بافته شده فولادی باشد. در نصب دکل معمولا از سیم مهاری نمره ۶ استفاده میگردد ولی در مناطق کوهستانی یا بیابانی که دارای باد شدید بوده و در دکلهای با ارتفاع بالاتر از ۴۲ متر بسته به بررسیهای فنی و نظر مشتری از سیم مهار نمره ۸ نیز استفاده میگردد.
صفحه تعادل
این قطعه به منظور ایجاد پایه و پل بین میله انکر و مهارکش جهت نصب مهاریها استفاده میگردد. صفحه تعادل شامل یک صفحه ذوزنقه شکل آهنی میباشد که بسته به ارتفاع دکل و تعداد مهارهای نصب شده بر روی دکل دارای سوراخهایی میباشد. این صفحه از یک سمت که دارای یک سوراخ تکی میباشد به میله انکر پیچ میشود و از سمت دیگر که دارای سوراخ بر حسب تعداد مهارها است به مهارکش پیچ میگردد.
کرپی
این قطعه به منظور بستن و گره کردن سیم مهاری استفاده میشود که از جنس فولاد میباشد.
گوشواره
این قطعه یک تکه کوچک فلزی و سبک میباشد که در محل خمهای سیم مهاری و به منظور جلوگیری از خوردگی سیم مهاری در اتصالات به بدنه دکل و مهارکش مورد استفاده قرار میگیرد.
مهارکش
این قطعه جهت مهار نمودن سیم مهاری بر روی صفحه تعادل استفاده میشود.
مهارکش که از جنس فولاد میباشد دارای یک بدنه و ۲ قطعه میلهای رزوه دار جهت تنظیم کشش سیم مهاری میباشد. مهارکش استاندارد برای دکلهای سه وجهی تا ارتفاع ۴۲ متر مهارکش نمره ۱۲ و برای دکلهای چهار وجهی از مهارکش نمره ۱۴ یا ۱۶ استفاده میگردد.
فونداسیون آهنی
این قطعه به منظور ایجاد انتقال فشار دکل از نقطه ثقل به اطراف محل نصب بر روی پشت بام استفاده میگردد. فونداسیون آهنی شامل یک سازه H یا Y شکل از جنس تیرآهن بوده که بیس پلیت بر روی آن جوش داده میشود.
نکته: کلیه متعلقات دکلها باید به صورت گالوانیزه باشد تا از زنگخوردگی آن جلوگیری شود. سازه بدنه دکل (سکشنها) نیز باید پس از تولید و پس از پلیسهگیری به روش گالوانیزه گرم و عبور از حوضچه گالوانیزه گردند، استاندارد گالوانیزه سکشنها به سه صورت ۸۰، ۱۰۰ و ۱۲۰ میکرون میباشد.
منبع: سایت دکل بان