آشنایی با وظایف آتش نشان ها و شخصیت مناسب این شغل
قبل از هر چیز این نکته را بیان کنیم که برای تهیه لباس آتش نشانی می توانید به فروشگاه تدبیر پاسارگاد نواور مراجعه کنید.
۹ وظیفهی کلی شغل آتش نشان به این شرح است:
- حمل و نقل وسایل و تجهیزات آتش نشانی
- نجات مصدومان و قربانیان از محلهای آتش سوزی، صحنه تصادفات و سایر موقعیتهای خطرناک
- تهیه گزارشهای روزانه از عملیاتها (شارژ کپسول آتش نشانی)
- کنترل کردن و خاموش کردن آتش
- ارائه مشاوره به پروژههای ساخت و ساز ساختمانها در خصوص رعایت موارد ایمنی در برابر آتش سوزی
- کنترل کردن نشت مواد شیمیایی و خطرناک
- برگزاری دورههای آموزشی در مدارس و سایر مراکز اجتماعی
- بازرسی ساختمانها برای اطمینان یافتن از رعایت شدن مسایل ایمنی در آنها
- آشنایی کامل با پمپها، کفسازها، پودر پاشها، مانیتورها و سایر تجهیزات و ابزار
فرصت شغلی و بازارکار آتش نشان
آتش نشان می تواند در سازمان آتش نشانی مشغول به کار شود.
این شغل در کشور با برخی از مسایل روبرو است که عبارتند از :
- در معرض خطر بودن همیشگی آتش نشان ها در عملیات های مختلف
- احتمال ابتلا به بیماری هایی ناشی از دود، گازها و مواد شیمیایی مختلف
- عدم امنیت شغلی کافی
- عدم تامین کافی خسارات و آسیب دیدگی های آتش نشان ها توسط مسئولان در صورت بروز حادثه
البته به تازگی در کشور به صورت رسمی شغل آتش نشانی جزء مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت و مشمول قوانین این نوع مشاغل قرار گرفت. برای مثال آتش نشانان می توانند با داشتن ۲۰ سال سابقه کار و ۵۰ سال سن، بازنشست شوند.
شخصیت های مناسب شغل آتش نشان
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. (شارژ کپسول آتش نشانی)
یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند
که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده در این مقاله شرکت آتشران تولیدکننده انواع و شیر آتش نشانی ایستاده قصد داریم شما را به طور کامل با شغل آتش نشانی آشنا کنیم و به سوالاتی مانند شرایط احراز شغل آتش نشانی چیست؟ چگونه وارد آتشنشانی شویم؟ شرح وظایف شغل آتش نشانی چیست؟ پاسخ دهیم و شما را با مراحل کار آتش نشان ها آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
شغل آتش نشانی برای مقابله با آتش، کنترل و اطفاء حریق، نجات مصدومان حوادث و رساندن مراقبتهای پزشکی فوری به آنان و سایر خدمات اضطراری بوجود آمده است. آتش نشانی شغلی سخت و در عین حال خطرناک است اما هدف آن بسیار ارزشمند و والا است چرا که افراد در این شغل از سلامت مردم و جان و مال آنها محافظت میکنند.
سازمان آتش نشانی در همه کشورها وجود دارد. این سازمان زیر نظر شهرداری هر شهر کار میکند.
ساعت کاری شغل آتش نشانی
ساعات کاری آتش نشان به صورت ۲۴ ساعت کار و ۴۸ ساعت استراحت است.
آتشنشانان همیشه باید آماده به خدمت باشند و در شرایط سخت و موقعیتهای مختلف که ممکن است با خطرات زیادی مواجه شوند بتوانند کار کنند.
ویژگی های شغل آتش نشانی
باید بدانید که یکی از ویژگی های شغل آتش نشانی استرس زا بودن آن است و آتش نشانان در معرض استرس های روحی و روانی زیادی قرار دارند. چرا که با موقعیتهای بحرانی و حوادث غیر قابل پیش بینی رو برو میشوند و باید توانایی مدیریت استرس را داشته باشند تا بتوانند بهترین واکنش را در زمان حادثه نشان بدهند و حادثه را سریعتر مدیریت کنند.
در این شغل آتش نشانان همواره در معرض خطراتی مانند سوختگی، انفجار، سقوط از ارتفاع و مواجهه با مواد شیمیایی و گازهای سمی و…. قرار دارند که جان آنان را تهدید میکند.
احتمال این که آتش نشان در هر یک از این حوادث دچار نقص عضو، قطع نخاع، شکستگی دست یا پا و یا حتی مرگ شود، وجود دارد.
در حوادثی که هر روز در سطح کشور رخ میدهد مصدومینی وجود دارند که آتش نشانان موظفند آنها را نجات دهند و یا در صورت فوت مصدوم جنازه آنان را از محل حادثه بیرون بیاورند. بنابراین این افراد ممکن است در طول عملیات امدادرسانی با صحنههای دلخراش زیادی مواجه شوند که باید از نظر روحی و روانی بتوانند با این شغل کنار بیایند و ظرفیت مواجهه با این گونه مسائل را داشته باشند.
در این شغل کوچکترین اشتباهی حتی میتواند به قیمت از دست رفتن جان آتش نشان و یا همکاران او تمام شود بنابراین دقت و توجه بالا در این شغل اهمیت ویژهای دارد.
چگونه وارد آتشنشانی شویم؟
در رابطه با نحوه ورود به شغل آتش نشانی باید بگوییم که افراد علاقه مند به این حوزه باید در مقطع دبیرستان رشته ایمنی و شاخه کار و دانش را انتخاب کنند.
البته هر کسی میتواند در دوره کاردانی و یا در مقطع کارشناسی در گرایشهای مدیریت عملیات و پیشگیری به ادامه تحصیل بپردازد. افرادی که علاقه مند به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هستند میتوانند مقطع کارشناسی ارشد این رشته را در گرایش مدیریت عملیات و پیشگیری ادامه دهند.
فردی که به استخدام سازمان آتش نشانی در میآید در ابتدا به عنوان مامور آتش نشانی مشغول به کار میشود و با ادامه کار در سالهای بعد به سمتهای بالاتر دست پیدا میکند. سمتهایی مانند راننده، معاون شیفت، فرمانده شیفت، رئیس ایستگاه و در انتها معاون عملیاتی و معاون امور ایستگاه ها. البته در صورتی که این افراد دارای مدرک تحصیلی بالایی باشد میتوانند به سمت هایی مانند افسر آتش نشان، افسر ارشد آتش نشان و رئیس ایمنی و آتش نشانی برسند. در ادامه مقاله میخواهیم درباره حقوق و مزایای آتش نشانی صحبت کنیم.
حقوق و مزایای کارکنان آتش نشانی
در رابطه با حقوق و مزایای آتش نشانی اطلاعات دقیقی وجود ندارد اما طبق گفته برخی افراد شاغل در این حوزه متاسفانه حقوق دریافتی متناسب با خطرات این شغل نیست و از حقوق آتش نشانی راضی نیستند.
البته شرایط ویژهای که اخیرا برای شغل آتش نشانی در نظر گرفته شده است. این شغل به تازگی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفته است که یکی از مزایای آن بازنشستگی زودهنگام با 20 سال سابقه کار و 50 سال سن میباشد.
حقوق آتش نشان ها در کشورها مختلف چقدر است؟
آشنایی با وظایف آتش نشان ها و شخصیت مناسب این شغل
کسانی که علاقه دارند وارد شغل آتش نشانی شوند معمولا سوالی که میپرسند این است که وظیفه ماموران اتش نشانی چیست؟ در پاسخ این افراد باید بگوییم شغل آتش نشانی شغلی پر خطر است که ویژگیهای شخصیتی و روحیه خاصی را میطلبد. فرد باید دارای روحیه انسان دوستی باشد و قدرت ریسک بالایی داشته باشد. افراد در این شغل وظایف زیادی دارند که در اینجا به برخی از وظایف آتش نشان ها اشاره میکنیم:
- حمل ابزارهای لازم برای خاموش کردن آتش تا محل حادثه
- نجات مصدومان و آسیب دیدگان در حوادث مختلف از جمله گیر کردن زیر آوار، آتش سوزی، آسیب دیدگی با دستگاه هایی مانند دستگاه برش، چرخ گوشت، حلقه های فلزی، سقوط در چاه و ….
- تهیه گزارش روزانه از نحوه عملکرد
- برگزاری دوره های آموزشی برای ارگان ها و مدارس
- بازرسی ساختمان های در حال ساخت و چک کردن رعایت مسائل ایمنی در پروژه در حال انجام
- مقابله با حوادث مواد شیمیایی خطرناک
درجه های شغل آتش نشانی
درجه های شغل آتش نشانی به چه صورت مشخص می شود؟ شاید شما هم متوجه تفاوت هایی در درجه های لباسهای آتش نشانان شده باشید. هر درجه نشاندهنده رتبه و جایگاه مشخصی در شغل آتش نشانی است. مانند دیگر مشاغل دارای رده بندی مشخص، داشتن مسئولیت های مشخص و شرح وظایف نیروها مطابق با درجه آنها متغیر است.
آتش نشان جدید یا بدون درجه
فردی که تازه وارد این شغل شده و هنوز در دوره آموزشی قرار دارد.
آتش نشان های داوطلب
این نوع به 3 گروه مختلف تقسیم بندی میشوند که تعداد خط های درجه آنها با یکدیگر متفاوت است.
آتش یارها
این دسته از آتش نشان کارهای اصلی را بر عهده دارند و نشان سر شانه آنها در سه دسته مختلف با نماد آتش و خط های طلایی قرار میگیرد.
سرپرست آتش نشان یا فراتش
فردی که به عنوان سرپرست کل گروه آتش نشانی فعالیت میکند و مسئولیت های کلی شغل آتش نشانی را بر عهده دارد.