درمان خانگی ریزش مو شدید در زنان
علت ریزش مو در زنان
ریزش موی زنان می تواند به دلایل مختلفی مانند تغییرات ژنتیکی، زمینه های ارثی، تغییر سطح هورمون ها، به دنبال مشکلات مختلف زمینه ای، آلودگی هوا، رژیم غذایی ناسالم و حتی به عنوان بخشی از روند طبیعی پیری در زنان اتفاق بیفتد. تشخیص زودهنگام می تواند در پیشگیری از کچلی سر کمک شایانی بکند.
از کم پشت شدن موها گرفته تا طاسی با الگوی زنانه و حالت های شدید ریزش مو، از انواع مختلف ریزش مو در زنان است. بسیاری از زنان مبتلا به ریزش مو در سکوت از این مشکل رنج می برند و بدون این که به دنبال راهکاری برای درمان ریزش موی زنان باشند، تنها با کوتاه کردن موها و تغییر مدل آن سعی در پنهان کردن نازک و ضعیف شدن موهای خود را دارند.
ریزش مو در زنان امر چندان دور از ذهن و غیرمعمولی نیست. حدود 5 درصد از زنان زیر سی سال و 60 درصد از افراد بالای 70 سال با ریزش مو در حالت های مختلف درگیرند و از این معضل رنج می برند؛ بنابراین درمان ریزش موها در زنان باید بیشتر از گذشته مدنظر قرار بگیرد و به آن توجه بیشتری شود. در میان انواع رایج ریزش مو زنان، ریزش مو با الگوی زنانه یا آلوپسی آندروژنتیک یکی از شایع ترین شکل ریزش مو در زنان است.
انواع روش های درمان ریزش مو زنان
درمان ریزش موی زنان از جمله مواردی است که اگر به موقع به آن توجه نشود و زودتر اقدامات موردنیاز در خصوص آن صورت نگیرد، شانس موفقیت درمان نیز کمتر خواهد بود. برای مثال در خصوص درمان طاسی با الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک) که معمولا از اواخر نوجوانی آغاز می شود، هر چه زودتر درمان شروع شود، احتمال موفقیت نیز بیشتر خواهد بود.
گزینه های درمانی مختلفی برای درمان ریزش موی زنان وجود دارد، از جمله داروهای موضعی و گزینه هایی از جمله پرتودرمانی، هورمون درمانی و گزینه های جراحی و کاشت مو. البته می توان با استفاده از روش های درمانی دیگر مانند تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی، استفاده از ترکیبات دارویی گیاهی و درمان خانگی ریزش مو و سایر روش ها، درمان را انجام داد.
از آن جایی که آلوپسی آندروژنتیک معمولا در سنین پایین شروع می شود، برخی از خانم ها ممکن است در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه بیست زندگی شان، ریزش مو را تجربه کنند. ازاین رو باید حتما از همین دوره به دنبال راه های جلوگیری از ریزش مو در نوجوانان دختر بود و روش های درمان ریزش مو زنان را برای این گروه مدنظر قرار داد. تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم اهمیت زیادی دارد.
1. درمان ریزش مو با تغذیه
تغذیه یکی از مهم ترین گزینه ها در درمان ریزش مو زنان است. داشتن یک رژیم غذایی سالم و مغذی و حفظ یک سبک زندگی سالم می تواند به شدت در سالم نگه داشتن موها و تقویت رشد آنها موثر باشد. رژیم غذایی باید حاوی ترکیبات مغذی موردنیاز برای رشد موها باشد. مصرف انواع ویتامین ها، خصوصا ویتامین D و E، ویتامین B، مصرف کافی منابع پروتئین، مصرف کافی لبنیات، سبزیجات تازه، مصرف ماهی و امگا 3، مصرف مغزهای خوراکی مانند گردو، بادام و انواع آجیل، مصرف کافی سبوس و ترکیباتی ازاین دست همگی می توانند به داشتن موهایی سالم تر کمک کنند و یک روش درمان ریزش موی زنانه محسوب شوند.
2. درمان ریزش مو در زنان با دارو
داروی موثر دیگری که برای درمان ریزش موی زنان مورداستفاده قرار می گیرد، داروی کتوکونازول است. خصوصا برای درمان طاسی با الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک) تجویز شده و موجب بهبود فولیکول های مو، کاهش التهاب و افزایش استحکام و ظاهر موها می شود. این ترکیب دارویی را می توان به صورت شامپو نیز تهیه کرد.
3. درمان ریزش مو با داروهای تقویتی و مکمل
سطح آهن منبع بسیار مطمئن و مهمی برای تامین سلامت موهاست. زنان مبتلا به ریزش مو می توانند با آزمایش خون میزان آهن خونشان را بررسی کرده و در صورت کمبود آهن، با مصرف مکمل های آهن به درمان ریزش موی خود کمک کنند. مکمل های آهن، روی و زینک از جمله درمان های دارویی موثر برای درمان ریزش موی زنان هستند. داروی درمانی دیگری که می توان از آن برای درمان ریزش موها در زنان کمک گرفت، قرص های حاوی بیوتین است. بیوتین یا همان ویتامین B7 را می توان به عنوان بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو در نظر گرفت. این قرص هم برای درمان ریزش مو زنان و هم برای افزایش سلامت پوست و مو تجویز می شود.
روی ترکیب موثر بعدی برای درمان ریزش مو در زنان است. از آن جایی که روی به اکثر فرایندهای بدن کمک می کند، جای تعجب نیست که فولیکول های زیرپوست سر را نیز تقویت کرده و موجب تقویت و تغذیه موها شود. بدن انسان راهی برای ذخیره روی ندارد، بنابراین هر روز به مقداری از این ترکیب در رژیم غذایی نیاز است. اگر سطوح زینک در بدن پایین باشد، شواهدی وجود دارد که مصرف خوراکی روی می تواند به ریزش مو کمک کند.
4. درمان ریزش موی زنان با کورتیکواستروئیدها
این درمان نیز یکی از روش های درمان ریزش موی زنان، خصوصا برای افرادی است که به آلوپسی آره تا مبتلا هستند. یک روش درمان تزریقی که می تواند در بسیاری از افراد درگیر با این مدل ریزش مو، موثر باشد. در این الگوی ریزش مو، موهای فرد به صورت تکه ای و تصادفی می ریزد. این درمان موضعی می تواند هم به رشد مجدد موهای ریخته شده کمک کند و هم مانع ریزش موهای دیگر شود. کورتیکواستروئیدهای موضعی نیز به صورت کرم و لوسیون در دسترس اند.
5. درمان ریزش مو در زنان با روش PRP
به این روش درمان ریزش مو، روش پلاسمای غنی از پلاکت هم گفته می شود. یک روش درمانی موثر ریزش مو زنان که نتایج خوبی دارد. بررسی ها نشان می دهد که تزریق پلاسمای غنی از پلاکت می تواند به کاهش ریزش موها کمک زیادی کند.
در این روش پزشک از خود مراجعه کننده نمونه خون تهیه کرده و سپس با جداکردن پلاسمای غنی از پلاکت، آن را برای درمان ریزش مو زنان مورداستفاده قرار می دهد. پزشک این پلاسما را به ناحیه ای از پوست سر که آسیب دیده و دچار ریزش مو شده است، تزریق می کند. این تزریق به تسریع در ترمیم بافت ها کمک می کند. بررسی ها نشان می دهد که این روش درمانی هم موجب افزایش تراکم موها شده و هم قطر تارهای مو را افزایش می دهند.
6. نوردرمانی یا LED تراپی
روش دیگری که برای درمان ریزش مو در زنان ممکن است مورداستفاده قرار بگیرد، نوردرمانی است. این روش شاید به تنهایی نتواند برای درمان ریزش مو کافی باشد. اما می تواند در کنار درمان دارویی با ماینوکسیدیل، تاثیر این درمان را افزایش داده و آن را تقویت کند. خصوصا ترکیب این روش درمانی با درمان با دارو، برای برطرف کردن ریزش موی آندروژنتیک می تواند نتایج موثرتری داشته باشد.
7. هورمون درمانی
روش دیگر موثر درمانی برای درمان ریزش موها در زنان، هورمون درمانی است. این روش خصوصا در مواردی که عدم تعادل هورمونی مانند تغییرات سطح هورمون های زنانه یا بیماری های غدد تیروئید عامل ریزش مو زنانه هستند، می تواند موثر باشد. در خصوص درمان ریزش موی زنان یائسه نیز از این روش کمک می گیرند.
داروهای ضدبارداری، هورمون های درمانی جایگزین برای استروژن یا پروژسترون، داروهای ضد آندروژن مانند اسپیرونولاکتون و … از جمله داروهایی هستند که ممکن است در این روش مورداستفاده قرار بگیرند. برای مثال درمان با داروی ضد آندروژن می تواند برای درمان ریزش مو در افرادی که به دلیل سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار ریزش مو شده اند، موثر باشد.
8. درمان با شامپوهای ضد ریزش مو در زنان
استفاده از برخی مانند شامپوهای ضد ریزش مو برای درمان های موقتی و جزئی ریزش مو در نظر گرفته شود. برخی از ریزش های جزئی مو در زنان ممکن است به دلیل مسدود شدن منافذ روی پوست سر اتفاق بیفتد. استفاده از شامپوهای دارویی که برای پاک سازی منافذ سلول های مرده پوست طراحی شده اند، ممکن است به سلامت موها و درمان ریزش موهای زنان کمک کند. خصوصا این روش می تواند علائم جزئی ریزش مو را برطرف کند.
9. درمان ریزش موی زنان با ماساژ پوست سر
بهترین درمان ریزش موی زنان که بیشتر یک روش پیشگیرانه هم محسوب می شود، درمان ریزش مو با ماساژ پوست سر است. با ماساژ پوست سر گردش خون در نواحی مختلف سر افزایش یافته و خصوصا در بخش هایی که دچار ریزش شده اند، این کار به تقویت فولیکول های مو کمک می کند. ماساژ پوست سر یک روش موثر برای تقویت رشد موها، جلوگیری از ریزش موها، ازبین بردن شوره سر و افزایش سلامتی پوست است. این روش می تواند به مرور به داشتن موهایی سالم و خوش حالت کمک زیادی کند.
10. درمان ریزش موی زنان با داروهای گیاهی
در بسیاری از موارد، از روش های گیاهی و داروهای طب سنتی برای درمان ریزش موها در زنان استفاده می شود. ترکیباتی دراین خصوص وجود دارند که معجزه می کنند. آملا که نوعی انگور فرنگی هندی است، یکی از این ترکیبات است. این ماده سرشار از ویتامین سی و انواع آنتی اکسیدان ها می تواند گزینه ای عالی برای افزایش سلامت موها باشد. پودر خشک این ترکیب به عنوان یک داروی گیاهی در دسترس است و می توان آن را روی پوست سر ماساژ داد و از آن برای درمان ریزش موهای زنان کمک گرفت.
دانه های گیاه شنبلیله نیز گزینه درمانی دیگری هستند که می توان به عنوان یک داروی گیاهی موثر از آن استفاده کرد. پتاسیم و ویتامین سی موجود در دانه های شنبلیله تاثیر فوق العاده ای بر سلامت پوست سر و فولیکول های مو خواهند داشت. می توان مقداری از این دانه ها را یک شبانه روز خیساند و سپس مانند یک خمیر آن را در نواحی موردنیاز قرار داد.
اره پالمتو یا داروی نخل اره ای، داروی گیاهی دیگری برای درمان ریزش موها در زنان است. این داروی گیاهی که گاهی اوقات به عنوان یک داروی شگفت انگیز رشد مو نیز معرفی می شود، می تواند برای درمان ریزش مو نیز در نظر گرفته شود. درحالی که مشخص نیست نخل اره ای تا چه حد موثر است، اما خبر خوب این که این نخل بی خطر است و می توان آن را با داروهای دیگر مصرف کرد و هزینه زیادی برای امتحان کردن ندارد.
11. درمان خانگی ریزش مو زنان
روش های دیگری که برای درمان ریزش مو زنان می توان توصیه کرد، روش های درمان خانگی ریزش مو در زنان است. آب پیاز یکی از این ترکیبات موثر مورداستفاده در درمان های خانگی است. برخی معتقدند که گوگرد موجود در آب پیاز به رشد مجدد موها کمک می کند. نتایج یک تحقیق مشخص کرده آب پیاز حتی می تواند منجر به رشد مجدد موها در افراد مبتلا به آلوپسی آره تا نیز شود. از این ترکیب برای درمان ریزش مو در خانه استفاده می شود.
درمان خانگی دیگر، دریافت ترکیبات غنی حاوی بیوتین مانند تخم مرغ، جوانه گندم و قارچ است. روغن های مختلف نیز می توانند برای درمان خانگی ریزش مو زنان در نظر گرفته شوند. روغن کرچک، روغن رزماری، روغن زیتون، روغن نارگیل و روغن آویشن همگی سال هاست که به عنوان روش درمانی برای ریزش مو مورداستفاده قرار می گیرند. به نظر می رسد ترکیبات موجود در آنها موجب افزایش رشد موها می شود. در روش استفاده آنها توصیه می شود شب ها یک یا چند قطره از این روغن ها را به ناحیه آسیب دیده سر بمالید و با ماساژی آرام، به مدت دو دقیقه بمالید. با این کار هم به جذب روغن ها کمک کرده و هم گردش خون را تقویت می کنید.
چای سبز ترکیب موثر دیگری است که از آن به عنوان درمان خانگی ریزش مو در زنان استفاده می شود. عصاره ساخته شده از ترکیبات آن ممکن است به طیف وسیعی از مشکلات سلامتی از جمله ریزش مو کمک کند. علاوه بر این چای سبز و عصاره های آن می توانند به رشد موها نیز کمک زیادی کند. برخی از افراد نیز از حنا به عنوان یک درمان خانگی استفاده می کنند. البته برای تایید موثر بودن درمان ریزش موی زنان با حنا به تحقیقات بیشتری نیاز است.
12. درمان ریزش مو با جراحی کاشت مو
در برخی موارد که فرد به خوبی به درمان های مختلف پاسخ نمی دهد، پزشک درمان قطعی ریزش مو زنان را مدنظر قرار می دهد. روش جراحی یا ، روشی موثر برای درمان ریزش موی زنان است. به این روش درمانی، پیوند مو نیز گفته می شود.
در این روش قطعات کوچکی از پوست برداشته می شوند و به مناطقی که دچار ریزش و طاسی شده اند، اضافه خواهند شد. در نتیجه در این مناطق به صورت طبیعی از خود موهای فرد رویانده می شود. منظور از کاشت مو در واقع گرفتن فولیکول های موی ریز در یک بخش از سر و افزودن آن به بخش آسیب دیده است. درمان ریزش موها در زنان از طریق جراحی یا کاشت مو می تواند هزینه های بسیار بیشتری را نسبت به سایر درمان ها داشته باشد.
13. درمان ریزش مو با اکستنشن و پروتز مو
برخی از زنان برای درمان ریزش مو به روش های دیگری روی می آورند تا از این طریق موهای خود را پرپشت تر و بیشتر نشان دهند. استفاده از کلاه گیس و موهای مصنوعی یکی از این روش هاست. رویکرد دیگر، درمان ریزش موهای زنان با اکستنشن مو است. در این روش موهایی اضافی به موهای اصلی فرد اضافه می شوند و حالتی طبیعی تر دارند. روش دیگر است که کلاه گیسی شبیه به موهای خود فرد به کف سر چسبانده می شود این روش بیشتر برای کسانی کاربرد دارد که در برخی نقاط سر دچار کچلی هستند یا اینکه موهایشان خیلی کم شده است.
14. درمان ریزش موها در زنان با مزوتراپی
در شیوه درمانی دیگری که برای درمان ریزش موهای زنان مورداستفاده قرار می گیرد، بازهم با یک شیوه درمانی جای خالی موها پر می شود. مزیت های بسیار زیادی برای درمان ریزش مو دارد. خصوصا در درمان طاسی با الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک) استفاده از تکنیک مزوتراپی به همراه درمان دارویی ماینوکسیدیل تاثیر قابل ملاحظه ای در درمان و کاهش ریزش موها داشته است.
15. درمان ریزش مو با ماسک و سرم مو
ماسک ها و کرم های مختلف نیز می توانند برای درمان ریزش مو در زنان موثر باشند. برخی از این ماسک ها به صورت صنعتی تولید و عرضه می شوند. برخی ترکیبات را می توان به صورت جداگانه تهیه کرد و تاثیر آنها در رفع ریزش مو را مدنظر قرار داد.
یکی از این ترکیبات، ملاتونین است. یک کرم حاوی ملاتونین می تواند به رشد موها کمک کرده و آنها را تقویت کند. در یک مطالعه افرادی که از این ترکیب استفاده کرده اند، بعد از گذشت سی روز ریزش موی کمتری را تجربه کرده اند. دسته دیگر ماسک های حاوی سیلیکون هستند. از آنها نیز می توان برای درمان ریزش موی زنان کمک گرفت. مکمل های سیلیکونی متعددی وجود دارند که می توان از آنها برای درمان ریزش مو استفاده کرد. این ترکیبات به عنوان محصولات مراقبت از مو شناخته می شوند.
مراقبت از مو در زنان
در برخی موارد می توان با تغییرات کوچک و آسان به ریزش موی خود کمک کرد. این نکات ساده در واقع بخشی از مراقبت های روتین روزانه از موها می شود.در زنان بهترین رویکرد برای جلوگیری و درمان ریزش موی زنان است. این موارد می تواند شامل کارهای روتین مختلفی شود که استفاده از آنها به تقویت موها و حفظ سلامت و شادابی آنها کمک می کند. برای مثال، هنگام شستن، خشک کردن و برس زدن موهای خود ملایم باشید. تا جای ممکن از سفت بستن موها خودداری کنید.
استفاده از اتوهای فر کننده و صاف کننده بسیار داغ را محدود کنید، چرا که این ابزارهای حرارتی می توانند موهای شما را ضعیف تر کنند. اگر سیگار می کشید، اکنون زمان خوبی برای ترک سیگار است. احتمال ریزش مو و حتی سفید شدن موها در افراد سیگاری بسیار بیشتر از افراد غیرسیگاری است.
استرس و اضطراب نیز می توانند به شدت موجب ریزش موها شود؛ بنابراین درمان استرس و افسردگی نیز بخشی از روتین مراقبت از مو در زنان است. استفاده از کرم ها و ماسک های تقویتی مو، استفاده از آب رسان های مو و سایر اصول مراقبت روزانه از مو ها می تواند موجب جلوگیری از ریزش موها شده و میزان ریزش را به طرز قابل توجهی کاهش دهد. روش های مراقبت مو در زنان را باید حتما در کنار روش های درمان ریزش موها در زنان جدی گرفت.