نکات کاربردی برای مراقبت و نگهداری از فرش ماشینی

 

نکات کاربردی برای مراقبت و نگهداری از فرش ماشینی

آشنایی با نحوه نگه داری از فرش و نکات مهم در خرید آن

فرش ازجمله اجزای مهم و درعین حال کاملاً معمول در بین خانواده های ایرانی بوده و تقریباً می توان با اطمینان اذعان نمود که هیچ خانه ای ایرانی بدون فرش آراسته نمی شود؛ اما پهن کردن فرش به خودی خود و بدون در نظر گرفتن نکاتی در باب نگهداری از آن رویه چندان کارا و اقتصادی به نظر نمی رسد. همچنین در صورت عدم توجه به آن دکوراسیون یا طراحی اتاق های شما نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. با توجه به این موضوع نیز در این بخش از وبلاگ پرشین سازه به سراغ آشنایی جامع و درعین حال کاربردی شما عزیزان با نحوه نگه داری از فرش و نکات مهم در خرید آن می رویم. پس مثل همیشه همراه ما باشید.

آشنایی با شرایط پهن کردن فرش، بااهمیت ترین مسئله در نگهداری از فرش

به طورکلی نگهداری از فرش شامل لوله کردن آن و پهن کردن آن در جای مناسب است و طبیعتاً رسیدگی و توجه به شرایط مکانی که فرش در آن پهن می شود ازجمله ضروری ترین المان ها در نگهداری فرش است؛ بنابراین با توجه به همین موضوع نیز در این بخش از سازه افزار به سراغ نکاتی در باب این اصول نگهداری می رویم:

  • سطحی که فرش بر روی آن گسترده می شود باید صاف، خشک و عاری از گردوخاک باشد.
  • فرش بر روی سطح گچی یا خاکی یا آهکی نباید گسترده شود. همچنین بهتر است فرش روی موکت یا لاستیک و یا فرش دیگری پهن نگردد.
  • از گذاردن گلدان و یا درختچه بر روی فرش یا کنار آن خودداری کنید. چراکه اغلب پوسیدگی فرش ها ناشی از آب های اضافی پای گلدان ها است.
  • در نقاطی که آب وهوای آن گرم و مرطوب است بهتر است از فرش های تمام پشم استفاده شود. چراکه این فرش ها رطوبت کمی جذب می کنند.
  • از گذاردن مستقیم نوک تیز پایه صندلی، مبل و یا میز بر روی فرش خودداری کنید. درواقع در این موارد شما می توانید از زیر پایه های چوبی و یا پلاستیکی ساخته شده استفاده کنید
  • به یاد داشته باشید که از تابش نور مستقیم آفتاب بر روی فرش جلوگیری کنید.
  • برای یکنواخت ماندن سطوح فرش بهتر است هر شش ماه یک بار فرش سروته شود.
  • به طورکلی در محل های پررفت وآمد بهتر است برای از بین نرفتن ریشه ها، دور ریشه ها لفاف دوخته شود.
  • اگر فرش شما در محیط پررفت وآمد و یا در محلی که میزان رفت وآمد در کل مساحت فرش یکسان نیست پهن شده است، سالی یک بار فرش را ۱۸۰ درجه بچرخانید. با این کار در طول زمان کل فرش به صورت یکسان ساییده می شود و همواره ظاهر فرش زیبا دیده خواهد شد.
  • فرش هایی که کناره های آن لوله می شود باید چرم دوزی شده تا صاف روی زمین قرار گیرد. در خصوص فرش هایی که نیاز به چرم دوزی ندارند ضخامت چرم در پشت فرش باعث برآمدگی و زودتر سائیده شدن آن محل از دیگر نقاط فرش خواهد شد.
  • استفاده از صندلی های چرخ دار بر روی فرش باعث فرسایش آن می شود.
  • چنانچه فرش در محل های دربسته و متروک قرار دارد لازم است هر یک ماه یک بار درب ها باز و فرش ها هوا داده شده و ازنظر رطوبت یا بیدخوردگی موردتوجه قرار گیرد.
  • به طورکلی فرش های ابریشمی را نباید به دیوار گچی به صورت آویخت که دیوار با پشت فرش مماس یا چسبیده باشد.

اهمیت نظافت و تمیز کردن فرش در سلامت و نگهداری آن

به طورکلی شاید سخت به نظر برسد اما به لحاظ اینکه فرش کمتر نیاز به شست وشو پیدا کند باید زودبه زود نظافت گردد و از راه رفتن با کفش هایی که خارج از منزل از آن ها استفاده می شود، اجتناب شود. از طرفی جاروبرقی کشیدن نیز یکی از بااهمیت ترین مسائل در نگهداری فرش است. به طورکلی با توجه به میزان رفت وآمد حداقل ۲ هفته یک بار فرش را جاروبرقی بکشید. انباشته شدن ذرات گردوغبار در میان الیاف فرش باعث تسریع روند پوسیدگی فرش می گردد. همچنین همان طور که در بخش قبلی از این مقاله نیز اشاره کردیم حداقل سالی یک بار پشت فرش را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه جاروبرقی بکشید و مجدداً روی فرش را جارو کنید. همچنین هنگام نظافت فرش بهتر است پنجره ها باز باشد تا گردوخاک ناشی از نظافت دوباره روی فرش ننشیند.

آشنایی با اصول نگهداری از فرش دستباف

نگهداری از فرش دستباف در منزل یک مسئله مهم است، درواقع می توان مطرح کرد که این موضوع ازآن جهت حائز اهمیت است که اگر شما به صورت اصولی و صحیح موارد مربوط به نگهداری از فرش های دستباف را انجام دهید، می توانید روزبه روز بر ارزش آن بیفزایید. در نگاه اولیه به اصول نگهداری از فرش دستباف نیاز است تا عوامل خطر را برای این نوع از محصولات بررسی کنیم که این موارد شامل:

  • عوامل غیرزنده یا عوامل محیطی مانند گردوخاک، نور، گرما، رطوبت، فشارهای فیزیکی نامناسب و آلودگی های محیطی است.
  • عوامل زنده در همین راستا نیز مانند موش و حشراتی همانند بید، جیرجیرک، موریانه، سوسک حمام و سوسک قالی است.

۱. اصول نگهداری از فرش دستباف لوله شده

همان طور که میدانید بهترین روش برای نگهداری فرش، در مواردی که قصد استفاده از آن را نداریم، لوله یا رول کردن آن است؛ اما به یاد داشته باشید که نکاتی در خصوص لوله کردن فرش دستباف وجود دارد که با انجام دادن آن در راستای عدم آسیب به آن و نگهداری بهتر فرش گام برمی دارید؛ بنابراین در ادامه این نکات را باهم موردبررسی قرار خواهیم داد :

  • اولین نکته ای که باید قبل از لوله کردن فرش به آن دقت داشته باشید این است که اگر فرش شما به هر دلیلی صدمه دید، باید قسمت پوسیده و آسیب دیده را تعمیر و ترمیم کنید. به یاد داشته باشید که به تعویق انداختن این قضیه باعث پوسیدگی بیشتر فرش دستباف شما خواهد شد و هزینه های زیادی را برای شما در بر خواهد داشت. همچنین ارزش آن نیز به شدت کاهش میابد.
  • به یاد داشته باشید که حتماً قبل از جمع کردن ولوله کردن فرش دستباف ابتدا از مواد ضد بید و موریانه مانند تنباکو یا نفتالین استفاده کنید و آن ها را لای فرش قرار دهید.
  • درصورتی که فرش دستباف شما برای شما خیلی ارزشمند است، بهتر است که قبل از لوله کردن آن، یکپارچه کتان یا نخی تمیز و ضدعفونی شده روی قالی و خود پهن کنید تا از ورود گردوخاک و سایر آلودگی ها به درون آن جلوگیری کنید. همچنین در مرحله بعد می توانید قالی را با طناب ببندید تا ورود گردوخاک و سایر آلودگی ها به درون قالی، به حداقل برسانید.
  • برای لوله کردن فرش دستباف و به خصوص فرش های دارای سایز بزرگ، بهتر است که با کمک دو یا سه نفر فرش خود را لوله کنید. چراکه در غیر این صورت ممکن است که فرش به صورت یکنواخت و منظم لوله نگردد و طبیعتاً زمانی که دو سر قالی صاف نباشد، به مرورزمان لبه های اضافی بیرون زده از قالی تاخورده و آسیب می بینند.
  • نگهداری از فرش لوله شده روش های مختلفی دارد که بهترین و درست ترین راه این است که آن را درون نایلون جای دهید. این کار باعث می شود فرش شما در تمام شرایط مانند زمان حمل ونقل، در برابر نور خورشید و در زمان نگهداری در انبار سالم بماند.
  • مراقب باشید که محل نگهداری فرش عاری از هرگونه رطوبت، حشرات و جانوران موذی، نفوذ نور آفتاب و بدون گردوخاک باشد. همچنین به یاد داشته باشید که این محیط باید دارای تهویه هوای مناسبی باشد تا جریان هوا در اطراف فرش دائماً در حال حرکت باشد.
  • به یاد داشته باشید که اگر در شرایطی ناچار به تا کردن فرش هستید، باید این را در نظر داشته باشید که تا حد امکان سریع تر تا را بازکنید و قبل از پهن کردن فرش، آن را محکم لوله کنید، مدتی صبر کنید و سپس آن را پهن کنید. چنین رویه ای به افزایش عمر فرش کمک شایانی می کند.