اخبار کسب و کارعمومی

کاربرد سنگ مرمریت در ساختمان

اگر به دنبال خرید سنگ ساختمانی باشید، بی‌شک تاکنون نام سنگ سفید به گوشتان خورده است. مرمریت به عنوان یکی از پرکاربردترین شناخته می‌شود. به دلیل اهمیت این سنگ در ساختمان‌سازی و طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان، در این مقاله به طور ویژه‌ای به آن خواهیم پرداخت.
پس از مطالعه‌ی این مطلب اطلاعات کاملی در خصوص ویژگی‌های سنگ مرمریت، کاربردها، مزایا و معایب آن به دست می آورید.

سنگ مرمریت چگونه سنگی است؟

مرمریت از انواع سنگ‌های آهکی رسوبی‌ست که در اثر دگرگونی به شکل کنونی در آمده است. این سنگ از عناصر مختلفی نظیر کلسیم، کلیست و … تشکیل می‌شود. نکته‌ی قابل توجه در بررسی این سنگ دسته‌بندی کلی آن به سه نوع زیر است:

  • مرمریت ابری
  • مرمریت کریستالی
  • مرمریت چینی

رنگ مرمریت خالص سفید است. اما به دلیل وجود عناصر مختلف با اندازه‌های متفاوت، شاهد رنگ‌های متنوعی از این سنگ زیبا در طبیعت هستیم. این ویژگی  سبب شده است مرمریت‌هایی به رنگ‌های سبز، خاکستری، مشکی، قرمز، زرد و کرم در طبیعت یافت شوند. مقاومت این سنگ به نسبت بالا بوده اما این مقاومت قابل مقایسه با سنگ‌هایی همچون و نیست و علت این امر آهکی بودن آن است. در حقیقت این سنگ را می‌توان از جمله سنگ‌های نرم دانست.

این سنگ ویژگی‌های منحصربه‌فرد و مهم دیگری نیز دارد که در بخش مزایا و معایب این سنگ به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. اما ابتدا بیایید کاربردهای سنگ مرمریت را از نظر بگذرانیم.

کاربرد سنگ مرمریت در ساختمان

کاربردهای سنگ مرمریت

تنوع کاربردهای مرمریت بسیار بالاست. زیبایی این سنگ سبب شده است تا از آن در بخش‌های مختلف ساختمان استفاده شود. کاربرد اصلی این سنگ در کف‌پوش و همچنین پلکان خانه‌ها و ساختمان‌های اداری‌ست. اما کاربرد این سنگ در زمینه‌های دیگری نیز مشاهده شده است که در ادامه آن‌ها را می‌خوانید:

  • تزئین دیوار (پوشش کامل دیوار و یا استفاده از آن در ساخت قاب و المان‌های تزئینی)
  • استفاده بر روی کابینت‌ها و همچنین کانتر آشپزخانه
  • روشویی دستشویی

تنوع رنگی این سنگ سبب شده است تا در هر کاربردی انواع خاصی از آن استفاده شود. برای مثال معمولاً در مراکز فروشگاهی و یا هتل‌ها و رستوران‌ها از رنگ‌های تیره‌تر این سنگ استفاده می‌شود. نکته‌ی مهم در خصوص این سنگ‌ها که به عنوان یکی از مزایای آن برشمرده می‌شود، امکان استفاده از آن‌ها با انواع دکوراسیون‌هاست. دلیل این موضوع تنوع رنگ و این سنگ با دکوراسیون‌هایی با تم‌های مختلف است.

انواع مرمریت را بشناسیم

مرمریت نیز همچون دیگر انواع سنگ ساختمانی، نمونه‌های مختلفی دارد. البته به یکی از مدل‌های دسته‌بندی این سنگ در بخش‌های قبل اشاره کردیم. در این دسته‌بندی که سنگ‌های مرمریت تحت سه عنوان ابری، کریستالی و چینی معرفی شدند، تفاوت در سنگ به دلیل میزان و شدت دگرگونی ایجاد می‌شود.
اما نوع دیگری از دسته‌بندی که در همه‌ی سنگ‌های ساختمانی وجود دارد، به محل به دست آمدن این سنگ‌ها اشاره دارد. بر این اساس بارزترین انواع  مرمریت موجود در بازار عبارتند از:

  • سنگ مرمریت هرسین
  • سنگ مرمریت نیریز
  • سنگ مرمریت نجف آباد
  • سنگ مرمریت کاشمر
  • سنگ مرمریت سمیرم
  • سنگ مرمریت گوهره
  • سنگ مرمریت خوی
  • سنگ مرمرت آباده
  • سنگ مرمریت ارسنجان

این لیست بسیار طولانی بوده و بیان همه‌ی آن‌ها از حوصله‌ی بحث خارج است. چرا که این سنگ در نقاط فراوانی از ایران و جهان به دست می‌آید. از جمله استان‌های کشورمان که بیشترین معادن این سنگ را دارا می‌باشند می‌توان استان لرستان، استان یزد و همچنین استان مرکزی را نام برد.

لیست قیمت و خرید انواع سنگ مرمریت

مزایای مرمریت

نوبتی هم که باشد نوبت برشمردن مزایای این سنگ ارزشمند است. اما این مزایا کدامند؟ برخی از مهم‌ترین آن‌هاعبارتند از:

  • مقاومت بالا در برابر حرارت
  • زیبایی خیره‌کننده و ایجاد فضایی کاملاً چشم‌نواز در طراحی داخلی
  • ساب‌پذیری بالا
  • تنوع بسیار زیاد در ظاهر و طرح

معایب مرمریت

برای آن‌که شناخت کافی از مرمریت داشته باشید، بهتر است معایب آن را نیز بدانید. البته اغلب این معایب در مقایسه با سنگ‌های دیگر نمایان می‌شوند. همچنین برخی از این ویژگی‌ها به دلیل آن‌که در کاربرد این سنگ ایجاد محدودیت می‌کنند به عنوان یک عیب شناخته می‌شوند.

  • آسیب‌پذیری در مقابل مواد اسیدی
    در برابر عوامل طبیعی (تغییرات آب و هوایی) ویژگی‌های ظاهری‌اش تغییر می‌کنند.
  • مقاومت فشاری کم (برای افزایش این مقاومت از رزین و اپوکسی در فرآوری آن استفاده می‌شود.)
  • جذب بالای آب (که باعث می‌شود نتوانید از این سنگ در حمام و … استفاده کنید.)

آیا مرمریت همان مرمر است؟

پاسخ به این سوال منفی‌ست. تشابه در نام این سنگ‌ها سبب شده است برخی تصور کنند این دو سنگ یکسانند. در حالی که این سنگ‌ها از جهات مختلفی با یکدیگر تفاوت دارند.

تفاوت در نحوه‌ی شکل‌گیری در طبیعت: سنگ مرمر یک سنگ حاصل از دگرگونی‌ست، در حالی که مرمریت سنگی رسوبی‌ست.

اختلاف در ظاهر و جلاپذیری: ظاهر مرمر به مراتب زیباتر و جذاب‌تر از مرمریت است. این مسئله به ویژه زمانی که به قابلیت عبور نور در مرمر توجه کنیم بیشتر خود را نشان می‌دهد.

کاربردهای مختلف: اصلی‌ترین کاربرد سنگ مرمر استفاده از آن در هنرهای تجسمی و ساخت انواع مجسمه و … است. در واقع کاربرد این سنگ به عنوان یک سنگ ساختمانی در درجه دوم قرار دارد و معمولاً این اتفاق در ساختمان‌های بسیار لوکس مشاهده می‌شود. این در حالی‌ست که کاربرد اصلی مرمریت به عنوان یک سنگ ساختمانی‌ست. البته این مسئله ریشه در قیمت مناسب مرمریت نیز دارد که آن را بدل به انتخابی مناسب برای چنین کاربردی کرده است.

عوامل تاثیر گذار بر قیمتسنگ مرمریت نوعی سنگ آهکی رسوبی می‌باشد، که در این مقاله با کاربردهای سنگ مرمریت آشنا خواهید شد. سنگ مرمریت تشکیل‌شده از کلسیت، کربنات کلسیم، دولومیت و کریستال است. این سنگ با سنگ مرمر متفاوت است. سنگ مرمریت به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود : چینی، ابری و کریستال که هرچه سنگ متراکم‌تر باشد ماندگاری و کیفیت سنگ بالا می‌رود.

 مشخصات و کابردهای سنگ مرمریت

سنگ مرمریت به دلیل کانی‌های موجود در آن رگه‌هایی در سطح خود دارد. سنگ مرمریت از تخلخل کمتری برخورداراست که این باعث شده نسبت به سنگ تراورتن برتری داشته باشد و این سنگ از مقاومت فشاری بالایی برخوردار است. برای تشخیص سنگ مرمریت از می‌توان از پشت سنگ کمک گرفت.

معمولاً در سنگ مرمریت خلل و فرجی پشت آن دیده نمی‌شود و دارای سطح صاف همراه با رگه می‌باشد. سنگ مرمریت یکی از پر طرفدارترین سنگ در میان ساختمان‌سازان و طراحان می‌باشد. این سنگ ساختمانی به دلیل کانی‌های موجود در آن به رنگ‌های متفاوتی در طبیعت یافت می‌شود مانند : خاکستری، مشکی، سفید، لیمویی و قرمز. سنگ مرمریت یکی از لوکس‌ترین سنگ‌های ساختمانی بشمار می‌آید که بیشترین کاربرد آن برای دکور و دیزاین است.

از بیشتر برای فضاهای داخلی استفاده می‌کنند مانند : یکی از کاربردهای سنگ مرمریت استفاده در راه‌پله‌ها، کف، دیوارها به‌صورت اسلب برای کابینت، کانتر آشپزخانه در سرویس بهداشتی و تزیین دیوارها استفاده می‌شود. طراحان بیشتر برای فضای داخلی از سنگ مرمریت استفاده می‌کنند بخاطر تنوع بالای رنگی که دارد می‌تواند با بقیه فضا و دکور هماهنگ شود. اگردرکف لابی‌ها و دیوارهای مترو از رنگ‌های تیره مانند سنگ مرمریت لاشتر یا مشکی نجف‌آباد و مرمریت مشکی طلایی استفاده کنند زیبایی خیره‌کننده‌ای به فضا داده می‌شود. یکی از لوکس‌ترین و پرطرفدارترین‌ سنگ که معمولاً به‌صورت اسلب استفاده می‌شود سنگ مرمریت پرشین سیلک می‌باشد که دارای رنگ خاص و جلای زیبا و بی‌نظیری می‌باشد که باسلیقه‌ی افراد جور درمی‌آید.

در صورتی می‌توان از سنگ مرمریت برای نمای خارجی استفاده کرد که سنگ از لحاظ ضخامت ۲ تا ۵/۲ سانتی‌متر باشد یعنی اینکه نسبت به بقیه سنگ‌های مرمریت از ضخامت بیشتری برخوردار باشد و یا به‌صورت تیشه‌ای که از سطح بر‌اقی برخوردار نباشد می‌توان استفاده کرد. برای مثال می‌توان به برج آزادی اشاره کرد که برای ساخت این برج از سنگ مرمریت غیر براق استفاده‌شده است .

کاربرد سنگ مرمریت

انواع سنگ مرمریت

سنگ‌های مرمریت از تنوع بالایی برخوردارمی‌باشند که اگر بخواهیم از آن‌ها نام ببریم می‌توان به سنگ مرمریت خوی، سنگ دهید، سنگ لاشتر، سنگ صلصالی، مرمریت پارادایس، مرمریت پر طاووسی، مرمریت هرسین، مرمریت مهکام و همچنین سنگ مرمریت بیرجند و مرمریت رامشه و مرمریت خوبسنگان اشاره کرد که هر کدام از این سنگ‌ها از طرح و رنگ خاصی برخوردار هستند. پیشنهاد می‌شود مقاله‌ای باعنوان که در این سایت تهیه شده را نیز مطالعه بفرمایید. اگر بخواهیم با خصوصیات یکی از سنگ‌های نام برده آشنا شویم می‌توان بطور مثال به سنگ خوی اشاره کرد. این سنگ از بافت متراکمی تشکیل‌شده که از استحکام بالا و قیمت بالایی برخوردار می‌باشد که در شرایط آب و هوایی و فشار بالا خود را بخوبی نشان داده است.

مزایای سنگ مرمریت

  •  سنگ مرمریت از تخلخل کمتری نسبت به سنگ تراورتن برخوردار است.
  • دارای تنوع رنگی می‌باشد که درمدت زمان طولانی رنگ خود ر‌ا ازدست نخواهد داد.
  • سنگ مرمریت بافت نرمی دارد که می‌توان از آن برای مجسمه‌سازی و وسایل تزیینی استفاده کرد.
  • به دلیل آهکی بودن سنگ مرمریت از جذب آب بالایی برخوردار می‌باشد.
  • سنگ مرمریت از سطحی صاف و براق برخوردار است که صیقل پذیری بالایی هم دارد.
  • سنگ مرمریت نسبت به تر‌اورتن از وزن بالایی برخوردار است.
  • به‌راحتی نصب می‌شود وقابلیت چسبندگی بالایی دارد.

معایب سنگ مرمریت

باتوجه به کاربردهای سنگ مرمریت ، معایبی نیز دارد که به ذکر آن‌ها می‌پردازیم :

  • از لحاظ مقاومتی از استحکام  پایینی نسبت به سنگ گرانیت برخوردار است که نمی‌توان در جاهای پرتردد مانند پارکینگ از آن استفاده کرد.
  • سنگ مرمریت مقاومت پایینی در برابر ضربه و خش دارد.
  • در شرایط بدآب‌وهوایی و جو ناپایدار هیچ‌گونه مقاومتی ندارد و دچا در تغیرشکل ظاهری می‌شود.
  • از سنگ مرمریت برای جاهایی که نم و رطوبت دارند مانند سرویس حمام استفاده نمی‌کنند چون در مقابل شوینده‌ها که دارای مواد اسیدی هستند مقاومت پایینی دارد.

معادن سنگ مرمریت

ایران از لحاظ معدن مرمریت نسبت به کشور‌های دیگر از معادن کمتری برخوردار است. عمده واردات سنگ مرمریت از چین و هندوستان می‌باشد که اصلی‌ترین معدن سنگ مرمریت در ایتالیا است که بزرگ‌ترین صادرکننده این سنگ است.

در ایران‌ شهرهایی مانند سنندج، الیگودرز و سیرجان معادن قابل‌توجهی از سنگ مرمریت وجود دارد.

قیمت سنگ مرمریت

برای خرید سنگ مرمریت باید به چند نکته توجه کرد که در این قسمت به آن‌ها اشاره خواهیم کرد :

  • کیفیت : کیفیت سنگ مرمریت بستگی به میزان ساب و برش دارد که هرچه کیفیت بالاتر باشد به‌مراتب از قیمت بالاتری برخورداراست.
  • رنگ و طرح : هرچه رنگ‌های سنگ مرمریت روشن‌تر‌ باشد بین طراحان و ساختمان‌سازان محبوب‌تر می‌باشد و همچنین از قیمت بالاتری برخورداراست.
  • ابعاد سنگ : در سنگ مر‌مریت هرچه سنگ ضخامت بیشتری داشته باشد و دارای ابعاد بزرگ‌تری باشد، نشان‌دهنده این است که سنگ استحکام دارد و از بافت توپری برخورداراست که باعث می‌شود قیمت بالاتری داشته باشد.
  • سورت سنگ :  هرچه سورت سنگ یکدست‌تر باشد قیمت آن بالاتر است.

 

نکته‌ی مهم در انتخاب هر سنگ ساختمانی، قیمت آن است. به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از این عوامل وزن مخصوص یا همان تراکم سنگ است. این میزان هر چه بالاتر باشد، سنگ از استحکام بالاتری برخوردار بوده و طبیعتاً قیمت بالاتری نیز خواهد داشت. یکنواخت بودن طرح، رنگ سنگ، ابعاد آن، نوع فرآوری و … از جمله مواردی هستند که بر قیمت این سنگ تاثیر می‌گذارند.